Hlavní obsah

Britney Spearsová získala zpět kontrolu nad svým životem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Jsem zpátky!” hlásila nadšeně v září americká popová ikona Britney Spearsová (39) na Instagramu. Na sociální sítě se vrátila zhruba po týdenní pauze, před níž ohlásila zásnuby se sedmadvacetiletým fitness trenérem a hercem Samem Asgharim. Zpěvačka, která donedávna nemohla rozhodovat ani o tom, zda se vdá či bude mít dítě, ale slaví mnohem víc než to.

Foto: Profimedia.cz

Britney Spearsová oznámila zásnuby s fitness trenérem Samem Asgharim, mladším o dvanáct let.

Článek

Poté, co její otec Jamie Spears (69) v srpnu po dlouhých třinácti letech svolil, že se vzdá svazujícího opatrovnictví, přebírá Britney zpět kontrolu nad svým životem. Tvrzení, že zpěvačka žije v moderním otroctví, tu a tam prosakovala už několik let, dlouho však byla vnímána spíš jako fantasmagorie několika obsedantních fanoušků.

Věci se začaly měnit až v únoru, kdy šokující podmínky nuceného opatrovnictví zdokumentoval film Framing Britney Spears. Skutečným zlomem se stal ale až letošní červen, kdy zpěvačka poprvé otevřeně promluvila před soudem.

Těhotenství jí zakázali

„Právě teď mám v sobě nitroděložní tělísko, abych neotěhotněla. Nenechají mě jít k doktorovi, aby mi ho vyndal, protože nechtějí, abych měla další děti,” popisovala telefonicky soudkyni Brendě Pennyové třesoucím se hlasem zpěvačka, která bývala ztělesněním popového úspěchu.

„Lhala jsem celému světu, že jsem v pořádku a že jsem šťastná. Mám deprese a každý den pláču,” řekla Spearsová během více než dvacetiminutového monologu.

Vylíčila též, jak ji management v čele s jejím otcem nutil koncertovat proti její vůli a prostřednictvím jejího lékaře jí podával lithium, jehož dlouhodobé užívání podle ní představuje riziko. Roky jí prý bylo zamlčováno i to, že o ukončení opatrovnictví může sama požádat.

Foto: Profimedia.cz

Jamie Spears, starostlivý otec, nebo novodobý otrokář?

„Cítím se šikanovaná, opuštěná a sama. Zasloužím si mít stejná práva jako kdokoli, mít dítě, rodinu,” prosila soudkyni. „Chci jen zpátky svůj život,” dodala zpěvačka s tím, že nyní je odhodlaná otce a management žalovat.

„Měli by skončit ve vězení,” běsnila. Nervózním, zrychleným hlasem popisovala, jak byla nucena pracovat bez oddychu každý den deset hodin, jinak se nesměla vídat s dětmi a s přítelem.

Jen strach a nenávist

Žádost o zrušení opatrovnictví podpořila i zpěvaččina matka Lynne Spearsová. Ta v připojeném dokumentu popsala, že vztah mezi jejím exmanželem Jamiem a dcerou se „smrsknul jen na strach a nenávist”.

Britney Spearsové svítá naděje na svobodu. Otec navrhl zrušení opatrovnictví

Kultura

Ačkoli Britney byla oficiálně nesvéprávnou osobou bez kontroly nad svým životem, dál svému managementu vydělávala miliony, nahrávala alba a čile koncertovala - jen v Las Vegas mezi lety 2013 a 2017 absolvovala okolo 250 vystoupení. „Za ty čtyři roky jsem si ven vyšla jen dvakrát. Bohužel si nevymýšlím,” řekla letos zpěvačka.

Soud sice nejprve žádosti o zrušení opatrovnictví nevyhověl, kampaň „Free Britney” však rychle získala skutečně masovou podporu. Šlo dokonce o jednu z mála věcí, na níž se dle průzkumů shodla většina voličů Joea Bidena i Donalda Trumpa.

Foto: Profimedia.cz

Kampaň za její svobodu s názvem Free Britney získala masovou podporu.

„Tohle opatření je obvykle určeno mentálně postiženým lidem, kteří se o sebe nedokážou postarat. Není pro popové megahvězdy, které za sebou mají bezpříkladný úspěch v hudebním průmyslu,” kroutil hlavou právní expert Danny Cevallos v rozhovoru pro stanici NBC.

Jamie Spears, jenž se v očích veřejnosti rychle stal padouchem, veškerá nařčení odmítá. Nakonec se však rozhodl ustoupit a vzdal se dohledu nad financemi dcery.

Opravdu chce její dobro?

„Chce pro ni jen to nejlepší. Pokud chce paní Spearsová opatrovnictví ukončit a věří, že svůj život zvládne sama, má pan Spears za to, že by tuto šanci měla dostat,” vzkázali v září jeho právníci.

Z upoutávky na nový dokument Britney vs. Spears, který se chystá uvést streamovací služba Netflix, přitom vyplývá, že zpěvačka svého právníka žádala o ukončení opatrovnictví už v roce 2009.

Ze soudních dokumentů vyplynulo i to, že otec se kvůli zdravotním obtížím ze správy jejích soukromých záležitostí (nikoli však financí) dobrovolně stáhl už v září 2019. Ve funkci ho nahradila zpěvaččina ošetřovatelka Jodi Montgomeryová. I to už je nyní minulost.

Britney Spearsová považuje filmy o sobě za pokrytecké

Kultura

Ačkoli se zpěvačka dříve již třikrát zasnoubila, hned po znovuzískané nezávislosti tak učinila počtvrté. „Zatraceně, nemohu tomu uvěřit,” oznámila své rozhodnutí a připojila emotikony srdíček a prstenu. Na videu se pak líbá s Asgharim, svalnatým íránským rodákem, s nímž se v roce 2016 seznámila během natáčení klipu k písni Slumber Party.

V minulosti ale byly chvíle, kdy její milostné vztahy připomínaly jízdu na horské dráze. Mnozí si jistě vybaví, že zaplatila sedmdesát dolarů za to, aby si 3. ledna 2004 mohla v Las Vegas jen v kšiltovce a roztrhaných džínách vzít kamaráda z dětství Jasona Alexandra. Manželství vydrželo přesně 55 hodin.

Po tříměsíční známosti si ještě týž rok vzala tanečníka Kevina Federlina. Z dvouletého vztahu vzešli dva synové, dnes patnáctiletý Sean a čtrnáctiletý Jayden. Následný rozvod doprovázený právní bitvou o děti na jejím psychickém zdraví zanechal hluboké šrámy.

Slavná blondýnka, která se tou dobou potýkala se závislostmi na alkoholu a dalších omamných látkách, si ve chvíli zoufalství sama strojkem oholila hlavu, řídila automobil s pětiměsíčním synem na klíně a nakonec raději sama nastoupila do psychiatrické léčebny.

Justin Timberlake se omluvil Britney Spearsové a Janet Jacksonové

Kultura

Zpěvačka tehdy přísahala, že už se nikdy nevdá. Třetí zasnoubení s jejím bývalým agentem Jasonem Trawickem přišlo už v roce 2010, vztah se ale nakonec rozpadl ještě před svatbou.

Vzhledem k mnoha divokým zvratům ve zpěvaččině životě se mnohým fanouškům zatajil dech obavami, když v polovině září pozastavila svůj instagramový účet, který sledovalo 34 milionů lidí.

Brzy ale zpěvačka přišla s vysvětlením, že si jen dává pauzu od sociálních sítí, aby se soustředila na zásnuby. Bez Instagramu nakonec vydržela šest dní.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám