Hlavní obsah

Bill Murray: Na zápas nikdy nepozvu kamarády, kteří jsou lepší než já

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S kariérou trvající několik desetiletí se rodák z předměstí Chicaga stal jedním z nejoblíbenějších a nejslavnějších herců své generace. Bill Murray (73), který svými komediálními i dramatickými výkony rozesmává či dojímá publikum, se znovu představí v pokračování sci-fi komedie Krotitelé duchů: Říše ledu.

Foto: Foto Falcon

Bill Murray se představí v pokračování sci-fi komedie Krotitelé duchů: Říše ledu.

Článek

V ní se rodina Spenglerových vrací tam, kde to všechno začalo, tedy do legendární hasičské stanice v New Yorku, aby zde její noví členové spojili síly s původními Krotiteli duchů, ochránili svůj domov a zachránili svět před druhou dobou ledovou.

„Z dalšího pokračování fantastického filmu, který jsme natočili kdysi dávno v New Yorku, jsem nadšený. Znovu jsme se setkali v bojové sekvenci, kdy jsme všichni v kombinézách. Byla to zábava a pořád je to zábava,“ prohlásil Bill Murray, který hraje doktora Petera Venkmana ve všech pěti filmech.

S chválou komedie pak pokračoval: „Jsem šťastný, že jsem součástí této franšízy. Myslím, že fanouškům se bude pokračování líbit. Má krásný, upřímný příběh, nechybí ani několik děsivých momentů a hlavně jsme předali pochodeň mladým lidem. Krotitelé duchů: Říše ledu spojují dvě generace hrdinů.“

Anthony Hopkins: Než mě herecká paměť opustí, rozhodl jsem se napsat svůj životní příběh

Styl

Na newyorské premiéře filmu 15. března se pak setkal s původními kolegy Danem Aykroydem a Erniem Hudsonem, aby podpořili nové hvězdy.

Klaun a křikloun

Bill Murray se narodil na předměstí Chicaga jako jedno z devíti dětí v irské katolické rodině matce Lucille, poštovní úřednici, a otci Edwardovi, prodavači dřeva. Podle nejstaršího bratra Briana se malý Bill předváděl, aby si získal pozornost rodičů. Měl osobitý humor, který rodinu dovedl spolehlivě rozesmát.

Chlapeckou jezuitskou školu ale rád neměl. „Učili nás věci, které jsem už věděl. Nudil jsem se a učitele ignoroval. Byl jsem křikloun a tak trochu klaun. Díky svým vtipům jsem měl pořád potíže,“ vzpomíná Murray na Apple TV+.

Když bylo Billovi sedmnáct let, zemřel mu otec. Aby zlepšil svou a rodinnou finanční situaci, začal vydělávat peníze sbíráním míčků na golfovém hřišti, přičemž si tento sport zamiloval. V Denveru pak začal chodit na vysokou školu Regis University.

Golfový start

Školu záhy opustil a vrátil se do Chicaga, kde ho starší bratr Brian přivedl do improvizační komediální skupiny The Second City. V lednu 1977 se Bill Murray stal členem americké noční televizní show Saturday Night Live, kde s velkým úspěchem předvedl svůj komediální talent a osobitý styl.

Průlomová role přišla v roce 1980 ve sportovní komedii Caddyshack z prostředí jeho oblíbeného golfu. Popularita mu rostla s dalšími nezapomenutelnými výkony ve zmíněné sci-fi komedii Krotitelé duchů (1984) a Krotitelé duchů 2 (1989).

Velký úspěch měl následně s romantickou komedií Na Hromnice o den více (1993) i s dalšími desítkami filmů, které stále točí každý rok. Co se golfu týče, patří Bill mezi vyhlášené hráče a svými turnaji vydělal už miliony dolarů na charitu. Drží se ale následujícího výroku: „Na zápas nikdy nepozvu kamarády, kteří jsou lepší než já. Je to můj turnaj a já ho chci vyhrát.“

Jenna Ortega: Čím více času na sociálních sítích trávíme, tím více sebeúcty ztrácíme

Styl

Přátelství s Andersonem

„Ze své dosavadní kariéry si vážím jedné konkrétní dramatické role, nepodobá se žádnému z mých komediálních výkonů, přesto patří k mým nejoblíbenějším. Přišla v roce 2003, kdy mě začínající režisérka Sofia Coppolová obsadila do romantického dramatu Ztraceno v překladu,“ zopakoval v mnoha rozhovorech Bill Murray, který za roli získal svou jedinou oscarovou nominaci.

Film o osamělém, nepříliš úspěšném herci, pobývajícím pracovně v pulzujícím, ale odtažitém Tokiu, zaznamenal ohromný úspěch. Ráda na něj vzpomíná i Sofia. „Tehdy jsem při psaní scénáře prožívala složité období a čerpala ze své vlastní osamělosti a času stráveného v Japonsku. Hned na začátku jsem si přála, aby to byl právě Bill, který mě a diváky vezme zpět do Tokia. Mým oblíbeným hercem je dodnes.“

S filmařem Wesem Andersonem navázal Bill Murray pozoruhodné tvůrčí partnerství. Hrál v jeho devíti filmech včetně snímků Taková zvláštní rodinka, Fantastic Mr. Fox či Grandhotel Budapešť.

„Bill mě od samého začátku velmi podporoval, stal se součástí mé rodiny,“ tvrdí Wes Anderson. Hrát má i v jeho příštím filmu. Při prozrazení podrobností byl ale filmař opatrný: „Nemohu vám toho říct o moc víc než to, že film bude o špionáži, vztahu otce a dcery a že bude mít poněkud temný tón.“

Foto: Foto © Columbia Pictures Corporation

Jako televizní moderátor počasí v povedené komedii Na Hromnice o den více.

Další snímek s Billem Murraym chystá také americký filmař Theodore Melfi, který ho obsadil už do komediálního dramatu Miluj souseda svého (2014). Chystaný film The Friend je adaptací oceňovaného knižního bestselleru Sigrid Nunezové. Dojemný příběh lásky a přátelství sleduje newyorskou spisovatelku v podání Naomi Wattsové po nečekané smrti jejího celoživotního přítele a mentora.

Pojedu do Prahy a basta!

Excentrik Bill Murray o sobě několikrát prohlásil, že je „jen nepříjemný chlap, který dokáže být i okouzlující“. Žije přítomným okamžikem a občas překvapí drobnými výstřelky. Jeden příklad za všechny:

V roce 2014 přijel na Mezinárodní filmový festival do Berlína na podporu válečného dramatu Památkáři, kde hraje architekta pomáhajícího chránit cenné umění před nacisty. Zoufale ale toužil navštívit Prahu, a tak si udělal rychlý noční výlet do české metropole.

Jeho kolega Matt Damon to tehdy potvrdil moderátorovi talk show Grahamu Nortonovi: „Je cool. Měli jsme mít slavnostní večeři, Bill ale prohlásil, že místo ní jede do Prahy. Řekl jsem mu: ‚Je to pět hodin vlakem, přijedeš tam o půlnoci!‘ A on na to: ‚Jo, ale nikdy jsem tam nebyl!‘.“ Následujícího rána dorazil zpět v devět hodin, přesně včas, aby mohl být k dispozici lačným novinářům.

Víte, že…

  • Byl dvakrát ženatý a má šest dětí. První žena Margaret Kellyová mu dala dva syny. V roce 1997 se oženil s kostýmní výtvarnicí Jennifer Butlerovou, s níž má čtyři syny. V roce 2008 se rozvedli.
  • Loni vyvolala rozruch jeho romance s americkou zpěvačkou Kelis Rogers (44). Po dvou měsících se podle US Sun rozešli. Jim blízký zdroj ale sdělil, že se Kelis a Bill stále mají velmi rádi.
  • Žije v newyorské čtvrti Greenwich Village a neustále pracuje.
  • Žije přítomným okamžikem a občas překvapí drobnými výstřelky.

Helena Bonham Carterová: Nikdy jsem nebyla otrokem trendů

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám