Hlavní obsah

Barbie slaví 65 let. Prošla spoustou proměn, ale vyrábí se stále stejně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barbie slaví 65. narozeniny, přesto na odchod do důchodu ze svých 250 různých zaměstnání nepomýšlí. Dnes už to totiž není jen obyčejná plastová panenka, ráda upozorňuje na nejrůznější společenská témata a dělá radost všem bez ohledu na pohlaví, barvu pleti či hendikep.

Barbie slaví 65 letVideo: Mattel, Reuters

 
Článek

Barbie se zrodila v roce 1959 z rukou Ruth Handlerové, která se inspirovala vzhledem své dcery Barbary.

„Barbie tehdy zdobily ikonické blond vlasy, černo-bílé plavky a oči pohlížející do strany. Dnes má pět odstínů pleti, 97 účesů a devět typů postavy, včetně panenek na invalidním vozíku, s Downovým syndromem, vitiligem a plus-size, stejně jako panenek s neutrálním pohlavím,“ upozorňuje Lisa McKnightová ze společnosti Mattel.

Přestože podle aktivistky za práva žen Glorie Steinemové byla panenka Barbie zejména v 60. a 70. letech „vším, čím ženy nikdy nechtěly být, jen jim bylo řečeno, aby takové byly“, dnes je tomu přesně naopak.

Dodnes ji sice někteří lidé spojují s nereálnými tělesnými proporcemi, genderovými rolemi a eurocentrickými standardy krásy, nicméně v posledních letech už existuje tolik variant panenky, že o tom nemůže být řeč.

Zajímavé je, že přes možnosti nejmodernějších technologií se barbie stále vyrábí na stejných strojích z roku 1959 a také je ručně malovaná.

Plastová ikona, která ohromila svět

Styl

KVÍZ: Svět zachvátila horečka Barbie, jak dobře panenku znáte?

Žena

​Může se vám hodit na Zboží.cz: Barbie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám