Hlavní obsah

Balaclava, nejžhavější módní trend letošní zimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kukly neboli tzv. balaclavy nenápadně zakořenily na módní scéně. K vidění byly na módních přehlídkách světových návrhářů, stejně jako na sociálních sítích. Proč tento trend vyvolává pozdvižení a jaká je historie balaclav?

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka značky Max Mara

Článek

Původ balaclavy lze vysledovat až k bitvě u Balaklavy, která probíhala v rámci krymské války v roce 1854. Britské jednotky tehdy nosily tyto pokrývky hlavy, aby se zahřály. Od té doby se kukly staly symbolem vojáků zejména ve východní Evropě.

Později se kukla stala součástí popkultury. Začali ji nosit například hudebníci britské scény Drill Rap a do svých kolekcí ji již dříve zahrnuli například návrháři Martin Margiela či Alexander McQueen.

„Kukly slouží jako symbol vyjádření šílených a těžkých časů. Vytvářejí bariéru, ať už psychickou, nebo fyzickou, mezi nositelem a světem,“ říká módní kritička Rachel Tashjianová.

Nejhorší módní trendy minulého roku

Styl

Největší návrat balaclavy slaví až v posledních dvou letech. Tato pokrývka hlavy byla k vidění v nejrůznějších obdobách a na mnohých módních přehlídkách například u značek Max Mara, Louis Vuitton či Givenchy. Kromě klasických otvorů na oči se ujaly zejména kukly s větším otvorem na celou tvář.

Kromě toho si tento trend zamilovaly i celebrity, pro které je kukla navíc skvělým maskovacím nástrojem.

Ve společnosti se v nich objevili například muzikant Kayne West (Ye) nebo jeho bývalá manželka Kim Kardashianová. Z české scény pak nelze opomenout například návrháře Jana Černého či rapera Jakuba Vlčka známého pod jménem Yzomandias.

Obliba u celebrit vedla ke zvýšené poptávce, kterou umocnila i sociální síť TikTok. Například módní nákupní platforma Lyst oznámila, že vyhledávání kukel na webu vzrostlo meziročně o 344 % mezi lety 2021 a 2022. 

Na základě shromážděných údajů od Googlu, Instagramu a Depopu byla balaclava vybraná jako „nejžhavější“ produkt.

Vlna nevole

Popularizace kukel logicky vedla k tomu, že se tato specifická pokrývka začala objevovat v ulicích čím dál tím častěji. To ovšem popudilo některé feministky a skupiny za práva žen, které tento trend označily za „nevhodný“ a „nezodpovědný“, protože kukly byly dlouho spojovány s kriminalitou, zejména sexuálními útoky na ženy.

Foto: Profimedia.cz

Streetstyle z Milána

„Setkání s někým v kukle může být extrémně znepokojující pro ty z nás, které se bojí o svou bezpečnost. Kukla byla dlouho součástí oděvu, který byl spojován s vojáky a nebezpečnými osobami,“ říká pro The Guardian Carolyn Pearsonová, generální ředitelka společnosti specializující se na bezpečnost žen.

S ní souhlasí i aktivistka Madeleine Blacková. „Určitě bych kukly spojovala s násilím a kriminální činností a cítila bych se velmi nepříjemně, kdyby je muži v mém okolí nosili. Připadá mi to jako nevhodný módní trend, kvůli kterému se ženy cítí v nebezpečí a zranitelnější. Zajímalo by mě, proč chce nositel skrýt svou tvář.“

Foto: Profimedia.cz

Streetstyle z Kodaně

Přehlídka značky Viktor & Rolf obrátila módu vzhůru nohama

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kukly

Reklama

Související témata:
Balaclava

Související články

Základ zimního botníku? Vysoké kozačky

Kozačky jsou nadčasovou a univerzální obuví, kterou využijete k většině ležérních i elegantních outfitů. Vsaďte na stylové modely, které podtrhnou vaši...

Pánská edice: Zimní móda

Zima je v plném proudu, ba co víc, začíná přituhovat. Jak se stylově obléknout i do těch největší mrazů a jaké jsou trendy v pánské módě?

Výběr článků

Načítám