Hlavní obsah

Rychlý trénink pro zpevnění středu těla

Novinky, Karel Markel, Supertělo.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silný a pevný střed těla je základním kamenem zdravého pohybu. Vyzkoušejte extrémně rychlý trénink pro jeho zpevnění.

Foto: Karel Markel, Supertělo.cz (4x)

Rychlý trénink pro zpevnění středu těla

Článek

Core je komplexem několika svalových skupin. Je to trénink, který je speciálně určen pro rozvoj síly středu těla. Jelikož je střed těla současně také jeho těžištěm, vycházejí z něj všechny další pohyby. Proto je jeho pevnost zcela zásadní pro další cvičení a proto by se na něj nikdy nemělo zapomínat.

Mezi nejzásadnější svaly patří svalstvo břišní, svaly v oblasti beder, pánve, kyčlí a mnohé stabilizátory. Pro zacílení na core se nejčastěji využívají takzvané cviky statické, které jsou zacíleny na hluboké stabilizační svalstvo.

V následujícím tréninku je poskládáno několik základních cviků, které na střed těla efektivně cílí, a které by nikomu neměly činit problém. Soustředit byste se během cvičení měla především na výdrž v dané pozici a také na pravidelné dýchání.

1. Prkno se zvednutím nohy a ruky

Celý trénink začíná nejtěžším cvikem, který je kromě core zaměřený také na thorakolumbální fasci, která má zásadní vliv na přesun síly z dolních končetin na horní část těla.

Základní pozicí je vzpor na loktech, známý také jako prkno. U tohoto cviku ovšem navíc zvednete pravou paži a levou nohu tak, aby končetiny tvořily s tělem přímku. Po uplynutí určeného času vystřídejte končetiny a cvik opakujte.

2. Vzpor ležmo bokem s vytočením do strany

U tohoto cviku se nejprve musíte dostat do výchozí pozice. Zaujměte ji tak, jako byste chtěla provádět klasické prkno. Poté přeneste váhu na jednu paži, přetočte se a volnou ruku propněte nad hlavou. Trup zůstává po celou dobu provádění cviku rovný a nikde se neprohýbá. V této pozici opět vydržte určený čas a následně cvik opakujte na druhou stranu.

3. Prkno s pokrčenýma nohama

Poslední cvik je velice podobný klasickému prknu, ovšem jedná se o jeho zjednodušenou variantu. Zaujměte pozici ve vzporu na loktech a pokrčte nohy tak, aby se kolena nedotýkala země. Záda jsou stále rovná a hlava je v prodloužení páteře. V této pozici setrvejte určený čas a nezapomínejte pravidelně dýchat.

Mezi jednotlivými cviky nejsou zařazeny odpočinkové pauzy. Plynule přecházejte z jednoho cviku na druhý, a to přesně po uplynutí stanoveného času. Teprve po dokončení všech tří cviků následuje odpočinek v délce jedné minuty. Stejným způsobem odcvičte ještě alespoň další 2 okruhy.

Toužíte po krásném a plochém břichu? Šest skvělých tipů pro jeho získání naleznete ne webu Supertělo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám