Hlavní obsah

Recepty z čerstvé i uzené makrely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ohni na klacku neopékáme jen buřty, hitem poslední doby se stala pečená makrela. Kde se vzala? Po celé republice se rozběhla z moravské Hané, kde má už letitou tradici. Tentokrát si ji připravte podle receptů šéfkuchaře Hynka Vávry z vyhlášené průhonické restaurace Hliněná bašta. Její dokonalá chuť vás nadchne. Pochutnat si můžete i na dalších makrelových delikatesách. Přísady lze v tomto případě většinou dávkovat od oka.

Foto: Petr Horník, Právo

Letitou tradici má makrela na Hané

Článek

Makrela z trouby

INGREDIENCE
1 makrelalžička sladké papriky
2 lžíce máslalžička pálivé papriky
2 lžíce olejelžička drceného kmínu
2 stroužky česnekušpalík pórku
hrstka hl. mouky 1 citron
sůl

POSTUP:

  1. Očištěnou makrelu zevnitř potřete prolisovaným česnekem a svrchu i zevnitř promažte olejem a osolte.
  2. Mouku smíchejte s paprikami, kmínem a rybu ve směsi obalte.
  3. Do břišní dutiny vložte máslo a pórek nakrájený na kolečka, makrelu položte na plech na pečicí papír spolu s kolečky citronu.
  4. Pokapejte ji olejem a dejte péct na 180 °C, asi 10 minut z každé strany.
  5. Nakonec přendejte plech s rybou pod gril, znovu makrelu pokapejte olejem a asi tři minuty ji grilujte na barvu.

Jacket potatoes: pečené brambory s náplní

Recepty

Filet

Foto: Petr Horník, Právo

Filet z makrely

INGREDIENCE
čerstvá makrela
olivový olej
listová petržel
bylinky (citronový tymián, rozmarýn)
máslo k opékání (nejlépe přepuštěné)
citron
sůl a pepř
k podávání: růžičková kapusta, květy na zdobení a dip (např. gel z pečených paprik)

POSTUP:

  1. Z makrely připravte filety: položte ji na bok, odřízněte hlavu a řezem ostrým nožem těsně podél páteře směrem od ocasu k hlavě vyfiletujte.
  2. Filet zbavte zbývajících kostí pinzetou.
  3. Pak rybu osolte, potřete olejem, posypte nasekanými bylinkami a vložte do pánve na rozehřáté máslo kůží dolů.
  4. Opékejte cca 4 minuty, poté filátka obraťte a pečte další 2–3 minuty z druhé strany.
  5. Přendejte na talíř, potřete rozpuštěným máslem (výpekem), zakápněte šťávou z citronu.

Tip šéfkuchaře: Podávejte s gelem z pečených paprik nebo pikantním dipem a s bramborovou kaší v lůžku ze spařené růžičkové kapusty. Tu předem spařte, poté vložte do vody s ledem, aby neztratila barvu.

Jak makrelu připravit před úpravou? Rybu vždy omyjte pod tekoucí vodou. Uvnitř u páteře a u hlavy odstraňte krevní sraženiny, aby byla makrela čistá a při pečení nezhořkla. Tato ryba nemá žádné šupiny. To má dvě výhody: Jednak nemusíte šupiny škrábat, makrelu stačí omýt. A hlavně dokřupava vypečená kůže skvěle chutná.

Vaření a pečení s pivem

Recepty

Makrela na klacku

Foto: Petr Horník, Právo

Makrela připravovaná nad ohněm

INGREDIENCE
1 čerstvá makrela
1/2 citronu
5 lžic olivového oleje
česnek
listová petržel
tymián

POSTUP:

  1. Připravte si silný proutek, aby makrelu udržel.
  2. Rybu na něj napíchněte od tlamy po ocas.
  3. Lístky petržele, česnek, sůl, pepř a pár kapek citronu dejte do mixéru, zalijte olivovým olejem a rozmixujte.
  4. Vytvořenou směsí potřete makrelu z obou stran a bohatě i zevnitř.
  5. Pomalu opékejte nad otevřeným ohněm, přibližně 30 minut.
  6. Budete-li rybu trpělivě opékat nad žhnoucími uhlíky, nikoli v sálajícím plameni, čeká vás odměna v podobě šťavnatého masa s vynikající, nespálenou kůží.

Tip z Hané: Do kořenicí směsi přidejte kmín, grilovací koření a během grilování rybu přelévejte pivem. Ke konci ji potřete česnekem.

Salát jako hlavní jídlo

Recepty

Pomazánka z makrely

Foto: Petr Horník, Právo

Pomazánka z makrely

INGREDIENCE
1 uzená makrela
100 g povoleného másla
100 g sýra Philadelphia
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička dijonské hořčice
1 cibule
2 vejce
dle chuti: pažitka, citronová šťáva, sůl a pepř

POSTUP:

  1. Z makrely oberte maso, pečlivě odstraňte kosti.
  2. Cibuli nasekejte na jemné kostičky.
  3. Vejce uvařte natvrdo.
  4. Smíchejte všechny ingredience kromě vajec.
  5. Nakonec pomazánku promíchejte s nasekanými vejci.
  6. Pokud byste chtěli mít pomazánku zvlášť jemnou a nadýchanou, ušlehejte základ v mixéru, teprve pak přidejte cibulku, pažitku a vejce.

Recepty na grilování: rib eye steak, kuře v citrusové marinádě a jablka se salátem Waldorf

Recepty

Filet s petrželovou krustou

Foto: Petr Horník, Právo

Filet z makrely s petrželovou krustou

INGREDIENCE
1 čerstvá makrela
100 ml olivového oleje + 2 lžíce na pánev
2 stroužky česneku
svazek listové petržele
dle chuti šalvěj
1/2 citronu
hrst sezamu
hrst nasekané pažitky
sůl a pepř
květy na zdobení

POSTUP:

  1. Filety z makrely potřete směsí z rozmixované listové petržele, soli, pepře, česneku, šalvěje, citronové šťávy a olivového oleje.
  2. Část směsi si odložte na později.
  3. Rybu opečte na pánvi na oleji nejprve kůží dolů, cca 4 minuty, po otočení další 2–3 minuty z druhé strany.
  4. Filety položte na talíř, kůži opět potřete petrželovou směsí a posypte nasucho opraženým sezamem smíchaným s nasekanou pažitkou.

Tip šéfkuchaře: Rybu podávejte s květákovým pyré. Filety můžete i grilovat.

Oblíbené recepty z mletého masa

Recepty

Prázdninové pečení s cukrářkou Petrou Burianovou

Recepty

Může se vám hodit na Firmy.cz: Hliněná bašta

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Reklama

Související témata:
Makrela

Výběr článků

Načítám