Hlavní obsah

Princezna a šaman: Šlechtična se vzdala královských povinností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norská princezna Marta Louisa, která rozmlouvá s anděly, a šaman uzdravující zraněné duše. Nejde o žádnou pohádku, ale o skutečný milostný příběh, jehož hlavními hrdiny jsou dcera norského krále a afroamerický léčitel.

Foto: Profimedia.cz

Známe se už z minulého života, tvrdí snoubenci shodně.

Článek

Jednapadesátiletá norská princezna Marta Louisa začátkem listopadu oznámila, že již nebude oficiálně reprezentovat tamní královskou rodinu. „Toto rozhodnutí jsem přijala po dohodě se svými rodiči, abych vnesla klid do královského paláce,“ upřesnila. Jak dodala, svým krokem chtěla rozptýlit řadu pochyb, které se v poslední době objevily kolem ní a Američana Dureka Verretta, s nímž se v červnu zasnoubila.

Durek se živí jako léčitel a mezi jeho velké příznivce patří i hollywoodské hvězdy jako Gwyneth Paltrowová či Antonio Banderas. „Šaman je člověk, který má za úkol propojit duchovní a fyzický svět a poskytnout lidem nástroje, které jim umožní sám sebe poznat, mít se rád a stát se tím, kým opravdu jsme,“ vysvětluje Durek.

Foto: Profimedia.cz

Marta Louisa na slavnostním otevření školy pro psy.

Foto: Profimedia.cz

Marta Louisa s matkou, královnou Sonjou, a švagrovou Mette-Marit

Byl to osud

Osmačtyřicetiletý muž je přesvědčen, že člověk dokáže využít své energie k dosažení jakéhokoli cíle. Tvrdí tak například, že rakovina je otázkou volby, a učí cvičení, díky nimž se ženy mohou zbavit „otisků“, které v nich zanechali předchozí sexuální partneři. Prodává také přívěsky, o nichž tvrdí, že pomáhají zotavit se z koronaviru.

Sama princezna, dcera krále Haralda V. a královny Sonji, čtvrtá v nástupnictví na trůn, má ke spirituálním praktikám rovněž blízko - v minulosti například vydala knihu, v níž radí, jak komunikovat s anděly, a organizuje kurzy, kde se tuto dovednost snaží předat ostatním.

Monacká rebelka kráčí v matčiných šlépějích

Žena

Královské povinnosti přestala dočasně plnit už v roce 2002, aby se mohla naplno věnovat své vášni - jasnovidectví. Tehdy také přišla o titul „Její královská Výsost“. Před třemi lety pak přistoupila na to, že ve svých komerčních aktivitách a propagaci alternativních léčebných metod nebude používat ani titul princezny.

Princezna se s Durekem poprvé setkala v roce 2018, rok poté, co se rozvedla se svým prvním manželem, s nímž má tři dcery. V Los Angeles je seznámil jejich společný přítel. „Už jsem tě kdysi potkala. Já tě už znám,“ řekla prý tehdy Marta šamanovi. „Ano. Bylo nám souzeno se setkat, ještě před narozením,“ odpověděl muž. Nejprve se stali přáteli, později ale mezi nimi vzplanula láska, která trvá doposud.

Mnozí Norové ovšem zprávu o jejich vztahu neskousli. „Lidé jsou velmi naštvaní. Myslí si, že mě začaroval. Píšou mi, že má zlé oči, anebo to, že bych neměla patřit ke královské rodině a chodit s nějakým šamanem. Prý je to podvodník a měla bych se stydět,“ svěřila se před časem Marta časopisu Vanity Fair.

Říjnový průzkum veřejného mínění ukázal, že sedmnáct procent Norů si nyní kvůli princeznině poměru méně váží královské rodiny. A více než polovina lidí si přeje, aby se vzdala i titulu princezny.

Foto: Profimedia.cz

Marta Louisa se svými třemi dcerami na pohřbu jejich otce a svého bývalého manžela, malíře a spisovatele Ariho Behna. V roce 2017 se manželství rozpadlo, o dva roky později spáchal Behn sebevraždu.

Nečekaný rasismus

Velkou roli ale podle Marty hraje i barva Durekovy pleti, což pro ni bylo překvapením. „Než jsem ho poznala, byla jsem přesvědčena, že v Norsku rasismus neexistuje. Že jsme jedna otevřená a šťastná rodina. Faktem ale je, že v Norsku žije jen málo nebělochů,“ svěřila se.

O rasismu mluví i Durek. „Bílí lidé mě nenávidí a vyhrožují mi i smrtí, a to proto, že nechtějí, aby se černoch stal členem královské rodiny,“ řekl v červnu. „Faktem ale je, že v Africe králové a královny vždy byli, jen je svět nikdy neuznal tak, jak by si zasloužili,“ podotkl.

Následnice norského trůnu oslavila osmnáctiny

Styl

Ne všichni ale jejich vztah zatracují. Jedním z mála těch, kteří dvojici podporují, je Fabian Stang, bývalý starosta metropole Oslo. „Udivuje mě, že tolik lidí, kteří nenávidí Dureka, nemělo nic proti Joralfu Gjerstadovi (populárnímu norskému léčiteli, pozn. red.),“ podotkl Stang. Když Gjerstad, rozený Nor, který se chlubil tím, že dokáže uzdravovat nemocné pouhým dotekem, loni zemřel, oplakávaly ho tisíce obyvatel severské země.

Zamilovaný pár chystá svatbu, její datum však zatím nestanovil. „Máme mnoho nápadů, ale chceme vše v klidu promyslet, aby ten den byl mimořádný pro nás, naše rodiny i přátele,“ prozradil.

Marta se však podle norských médií už nyní chystá spolu s dcerami přestěhovat za Durekem do Kalifornie.

Foto: Profimedia.cz

Zdá se, že král Harald V. a královna Sonja volbu své dcery respektují.

Tipy na dárky pro milovníky vaření a pečení

Vánoce

Inspirace na vánoční dárky do 500 Kč

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám