Hlavní obsah

Kolik podob má láska či partnerství? To zjišťuje nový český dokument Šťastně až na věky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do českých kin brzy zamíří další projekt řešící mezilidské vztahy, jejich hloubku a nejrůznější podoby. Tentokrát jde o dokument. Jeho autorkou je Jana Počtová, která se se štábem vydala za lidmi žijícími v různých modelech vztahů.

Dokument Šťastně až na věkyVideo: Bontonfilm

 
Článek

Zachytila jedince žijící v otevřeném svazku, v polyamorii, v pozici věčné milenky, ale i manželství bigotních katolíků.

Prostřednictvím svého dokumentu hledá nejen podoby fungujících partnerských vztahů, ale také reakce společnosti na ně. Co je ještě společensky přijatelné? A máme to vůbec řešit, když jsme šťastní, jak žijeme?

Foto: archiv Jany Počtové

Jana Počtová

Režisérka sleduje vývoj vztahů protagonistů/protagonistek napříč několika léty a v intimních rozhovorech ohledává radosti, strasti i nejistoty, které nezvyklé podoby lásky přináší, a odhaluje tak potřebu redefinice toho, co v dnešní době znamená partnerství.

„Přestává monogamní model muž a žena v dnešní době stačit? Nejsou podoby lásky ve skutečnosti rozmanitější než ty, které společnost akceptuje jako normu?“ ptá se svým filmem, který se v předpremiéře představil na festivalu v Jihlavě, kde získal Cenu diváků a Cenu studentské poroty.

Šťastně až na věky je závěrečným dílem její pomyslné trilogie o proměnách partnerských a rodinných vztahů. Snímek Generace Singles (2011) se zaměřil na lidi, kteří vztah buď nechtějí, nebo ho nejsou schopni navázat. Nerodič (2017) primárně řešil pohled na současnou rodinu a mateřství.

V kinech bude mít dokument premiéru 16. února.

Jana Počtová: Dělit milostný život mezi více lidí bych nemohla

Kultura

Generace nezadaných ve svěžím dokumentu režisérky Jany Počtové

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám