Hlavní obsah

Otevřený vztah Čechy příliš neláká

Právo, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Hranice lásky sleduje pár třicátníků, jejichž vztah se začal pohybovat v až příliš zajetých kolejích. Aby jej osvěžili a pokusili se naplnit své tajné intimní touhy, rozhodnou se vyzkoušet si otevřený vztah. Tvůrce filmu zajímalo, jak se k této tematice staví i ostatní Češi, a proto si nechali udělat u Agentury STEM/MARK průzkum.

Foto: archív Hany Vagnerové

Polyamorické vztahy jsou tématem filmu Hranice lásky, kde hraje Hana Vagnerová a ke kterému napsala i scénář.

Článek

Novinkový film Hranice lásky se snaží otevřít téma intimních vztahů, do jaké míry k sobě partneři dokážou být skutečně upřímní a otevřeně hovořit nejen o tom, co cítí, ale také co potřebují.

„Pravda je ale ta, že mnozí z nás se bojí tyto intimní věci říkat druhému na rovinu a místo toho raději hrají různé hry,“ říká režisér filmu Tomasz Wiński.

Což potvrdil i průzkum, podle něhož padesát procent dotázaných sdílí své intimní touhy s partnerem, ale jen dvacet pět procent sdílí touhy veškeré. Naopak dvacet sedm procent dotázaných své intimní fantazie sdílet razantně odmítá. Jedná se především o věkovou skupinu nad 60 let.

Sedm procent respondentů pak uvedlo, že své touhy sdílí, avšak ne se svým partnerem, ale například s přáteli.

Film Hranice lásky přitom ukazuje, kam až může takový upřímný rozhovor zajít. Hlavní hrdinové Hana a Petr se totiž rozhodnou pro otevřený vztah, ve kterém vystřídají různé sexuální partnery a prolamují přitom hned několik hranic a společenské tabu.

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Vztahy a sex

Podle průzkumu si ale polovina Čechů něco takového nedokáže vůbec představit. Ti, co něco takového ale nezatracují, vnímají otevřený vztah jako zajímavou zkušenost či jako lepší variantu nevěry. Nicméně i oni o tom spíše uvažují jako o krátkodobé záležitosti, jež nemá v delším horizontu perspektivu.

Otevřený vztah by si tak rádo vyzkoušelo sedmnáct procent dotazovaných, přičemž ve většině případů se jedná o mladší muže s vyšším vzděláním.

Z průzkumu dále vyplynulo, že Čechy obecně láká především touha vyzkoušet si v sexu něco nového (29 procent). Muže pak častěji láká sex s novým protějškem. Naopak ženy by si vyzkoušely více vztahů najednou.

Lehce přes čtvrtinu (26 procent) z dotázaných pak uvedlo, že zná někoho ve svém okolí, kdo v otevřeném vztahu žije. Šedesát pět procent se pak domnívá, že hlavním pravidlem v otevřeném vztahu by mělo být používání prezervativů.

Tereza Těžká: Polyamorie je životní styl. Není otevřen nevěře nebo náhodnému sexu

Styl

Primární důvod, proč respondenty naopak neláká si otevřený vztah vyzkoušet, je spokojenost se stávajícím partnerem (61 procent). Třicet tři procent se pak domnívá, že by pro ně tato zkušenost byla emocionálně vyčerpávající a asi by to nezvládli. Tento názor převládá více u žen než u mužů.

Jako další důvody uvádějí žárlivost (25 procent), obavu z nákazy (17 procent) či strach ze stigmatizace (10 procent).

Respondenti, kteří již v otevřeném vztahu v minulosti žili, ale momentálně tento životní styl nevyhledávají, uvádějí jako hlavní důvod dlouhodobou dysfunkčnost tohoto modelu a touhu se usadit a mít děti.

Trailer k filmu Hranice láskyVideo: Aerofilms

Jedna z respondentek uvedla, že předchozí zkušenost s otevřeným vztahem její soužití s partnerem narušila.

A to je i otázka vedoucí ke snímku Hranice lásky, jestli se podaří udržet hlavním hrdinům situaci pod kontrolou. Odpověď přinese film, který vstupuje premiérově do kin pod hlavičkou Aerofilms.

Anketa

Láká vás otevřený vztah?
Ano, monogamie není nic pro mě
6,1 %
Ano, ale spíš ze zvědavosti
15,7 %
Ano, mám už zkušenost a takový vztah mi vyhovuje
4,2 %
Ne, je to pro mě doslova nepředstavitelné
61,9 %
Ne, zatím nemám důvod o tom vůbec uvažovat
9 %
Ne, už jsem si to vyzkoušel/a a nefungovalo to
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3037 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám