Hlavní obsah

Optometristka varuje před očními kapkami s bělicími účinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době, kdy jsme obklopeni širokým spektrem produktů slibujících zlepšení našeho vzhledu, je důležité být obezřetní, zejména pokud jde o péči o oči. Jedním z produktů, před kterým oční lékaři varují, jsou bělicí kapky do očí. Přestože možná slibují svěží a odpočatý pohled, mohou maskovat vážnější problémy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zdraví očí je často přehlíženo. Velké množství lidí vynechává preventivní oční prohlídky a řeší problémy po vlastní ose. „Až když máte problém s očima, budete opravdu vděční za svůj zrak,“ řekla Michelle Holmesová, optometristka z Pacific Neuroscience Institute v Santa Monice v Kalifornii.

Pro ochranu zdraví očí přitom můžeme udělat hodně. Kromě pravidelných prohlídek je na místě nosit sluneční brýle, abyste si chránili oči před škodlivými ultrafialovými paprsky slunce, dále vyhnout se nošení kontaktních čoček do postele nebo do bazénu atd.

Nebezpečí bělicích kapek

Existuje ovšem jedna věc, kterou byste nikdy neměli dělat, i když může vypadat jako péče o oči - nepoužívejte kapky na bělení očí nebo zmírnění začervenání očí.

„Můj zájem o tyto typy očních kapek spočívá v tom, že kapky na bělení očí může někdo použít k maskování zarudnutí a často je zarudnutí příznakem nějakého vážnějšího stavu,“ sdělila Holmesová pro HuffPost.

Když je vaše oko podrážděné, krevní cévy umístěné v přední části oka se rozšíří a prokrví. „To způsobuje, že bílá část oka je zarudlá,“ vysvětlila Holmesová.

Tyto krevní cévy ale slouží důležitému účelu – když jsou zanícené, naznačují, že něco není v pořádku. Může to být způsobeno banalitou, jako je nachlazení nebo prach v oku, nebo to může být příznak vážnějšího zdravotního stavu, jako je infekce, glaukom nebo abraze rohovky.

Restart pro unavené oči

Zdraví

Kapky proti červeným očím se zaměřují na tyto krevní cévy, aby se zúžily a minimalizoval se jejich vzhled. Dočasně tak oči opět zbělají, nicméně tyto kapky mohou skutečný problém zamaskovat. Navíc stav zarudnutí může vašemu očnímu lékaři pomoci odhalit oční onemocnění.

Při určitých stavech očí je čas rozhodující. Pokud se neléčí, mohou se zhoršit a vést ke komplikacím včetně infekcí a ve vážných případech ke ztrátě zraku.

„Když tyto oční kapky přestávají působit a živiny a kyslík začnou krevními cévami opět proudit, rozšíří se a naplní více než původně,“ řekla Holmesová.

Lidé se pak mohou zacyklit ve stavu, kdy jejich oči vypadají zarudlé a podrážděné, použijí tedy kapky zmírňující zarudnutí, které sice poskytnou dočasnou úlevu, ale pak se zarudnutí vrátí – tentokrát ještě horší – a kapky použijí znovu.

V některých případech se lidé na těchto kapkách dokonce stanou závislými a zcela ignorují příčinu vzniku problému.

Šetrnější volba

Kdykoli pacient řekne doktorce Holmesové, že používá kapky na bělení očí, doporučuje, aby se místo toho rozhodli pro lubrikaci očí umělými slzami.

„Používejte kapky bez konzervačních látek, jsou šetrnější k očím,“ vysvětlila. Tyto produkty jsou obecně považovány za nejbezpečnější typ očních kapek.

V každém případě platí, že pokud je vaše oko zarudlé a podrážděné, je vždy lepší vyhledat odborníka, který dokáže zhodnotit vážnost vašeho stavu a zahájit případnou léčbu.

Jak dopřát úlevu unaveným očím

Zdraví

Hmatový displej i chytré brýle. Nevidomým pomáhají nové technologie

Internet a PC

Může se vám hodit na Zboží.cz: Oční kapky

Může se vám hodit na Firmy.cz: Oční lékaři

Reklama

Související témata:
Oční kapky

Výběr článků

Načítám