Hlavní obsah

Na co se při vánočních setkáních raději neptejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou časem setkávání. Vedle příjemného času stráveného s blízkými sebou ale nesou také stres spojený s bilancováním a mnohdy až nepříjemnými otázkami od osob, kterých si vážíme. Některé mohou být jen mírně nevhodné, jiné naopak trapné či zcela nepatřičné.

Foto: Profimedia.cz

Sváteční setkání se širší rodinou s sebou často nese i nepříjemné otázky na tělo.

Článek

Všichni to známe – zpočátku příjemná oslava či sešlost se začne po čase, mnohdy i ve spojitosti s konzumovaným alkoholem, přeměňovat v obecný „dotazník“ na vaši adresu, co že jste za uplynulý rok dokázali, kam jste se posunuli a čeho chcete dosáhnout.

Ve spojitosti s tím vyplouvají na povrch dotazy, kterých se podvědomě po celý rok bojíte. Nejen že bývají nepříjemné, obecně mohou vztahy s blízkými i dost narušit.

Velmi křehké rodinné vztahy aneb Co dělat, když vám vadí partnerova rodina

Vztahy a sex

Doktorka Marina Harrisová pro server Psychology Today představila pět základních otázek, které v lidech vyvolávají nepříjemné pocity a často i snižují jejich sebevědomí. Stejně tak nabízí pro lidi, kterým přijdou podobné dotazy zcela normální, tipy, jak se ptát lépe.

Kdy si najdeš pořádnou práci?

V této otázce je mnoho odsuzování. Zeptat se na to znamená, že dotyčný nemá obecně dobře hodnocenou práci nebo takovou, která ho baví.

Co místo toho zkusit dotazy typu: „Na čem teď pracuješ? Jaké jsou tvé ambice?“ a podobně. Pokud také patříte mezi lidi, kteří mají tendenci automaticky některé práce odsuzovat, zkuste své hodnocení omezit a místo toho se raději podrobněji zajímat o to, proč dotyčný dělá to, co dělá.

Šťastní zahradníci aneb Když práce dává pocit smysluplnosti a důležitosti

Vztahy a sex

Kdy budete mít děti, založíte rodinu?

Je poměrně jedno, jak dotaz na založení rodiny padne, tak jako tak bude nevhodný a může napáchat velkou škodu. Co když má dotyčný jiné priority, případně existují překážky, proč děti stále nemá? Není vhodné si myslet, že všichni mají stejné cíle.

Jak se zeptat příhodněji? V tomto případě nijak. Pokud dotyčný nenadnese téma dětí sám, neptejte se. Opravdu to není vaše starost.

Nepřibrala jsi, nezhubla jsi?

Otázky ohledně hmotnosti bývají obecně velmi citlivé. Navíc obvykle značí nedostatek emoční inteligence ze strany dotazujícího, obzvláště v případě nárůstu váhy.

Podobně jako u dětí platí, že důvodů může být celá řada. Pokud je neznáte, i tady platí – neptejte se.

Nejčastější příčiny náhlého nárůstu hmotnosti

Zdraví

Jste-li zvídaví, existuje celá řada smysluplnějších otázek či sdělení. Dejte svým blízkým najevo, že je nesoudíte podle váhy, ale toho, jací skutečně jsou. Zkuste proto místo kritiky a vyzvídání vyzvednout jejich skvělou povahu nebo třeba smysl pro humor.

Proč nikoho nemáš, nejsi ženatý/vdaná?

Lidé s dostatkem emoční inteligence se neptají druhých na otázky typu „Proč nejsi, nemáš…“. Kdykoli se něco takového vysloví, naznačujete, že dotyčný není takový nebo tam, kde by podle vás měl být. Automatickou reakcí dotazovaného pak bývá defenzíva, což vztahům obecně nepřidává.

Znovu je tak třeba připomenout, že každý člověk má jinou životní „časovou osu“, jiné preference. Předpokládat, že se všichni chtějí automaticky ženit či vdávat je dost egocentrické, tvrdí Harrisová.

Jste připravena na manželství? Pět ukazatelů, které odhalí pravdu

Vztahy a sex

Pokud se chcete mermomocí ptát na vztahy, zkuste to obecně. Projevte zájem, zeptejte se, zda je v životě vašich blízkých někdo nový, nebo jak to v aktuálním vztahu jde, ale nedávejte ultimáta.

Kolik vyděláváš?

I když jsou peníze v životě důležité, neomalené otázky tohoto typu by nikdy neměly být vyřčeny nahlas. Není to slušné, navíc to opět není vaše starost.

Chcete-li něco nového vyzvědět, ptejte se opět obecně. „Jak to jde v práci? Nerýsuje se nějaké povýšení? Co nové projekty?“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám