Hlavní obsah

Malé a lehké svačinky inspirované cestováním v Curychu

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte vybíravé jazýčky a honí vás mlsná? Vyrobte si malou a lehkou svačinu. Připravili jsme pro vás recepty od Lenky Požárové, která se při svých cestách inspirovala a vytvořila nevšední pokrmy. V první díle kuchařky Jak jsem proje(d)la svět jsme zalistovali v kapitole o Curychu a našli recepty na čokoládové sušenky, krémové müsli a pórkovo-sýrový salát s jablíčky.

Článek
Magické čokoládové sušenky s dýňovými semínky a solí
Výroba sušenek zabere přibližně hodinu a čtvrt. Půl hodiny počítejte na přípravu těsta. Další půl hodinu na chlazení těsta a 15 minut zabere pečení.
Suroviny: Na 18 kusů (na dva plechy) budete potřebovat: 300 g čokolády se 75 % kakaa, 140 g třtinového cukru , 100 g rýžové mouky (můžete nahradit kukuřičným škrobem), 100 g dýňových semínek, 60 g másla, 2 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 2 velké špetky soli na ozdobu vločky soli (viz tip).
Postup: Dýňová semínka opražte na suché pánvi, až se začnou nafukovat a praskat. Asi dvě a půl tabulky čokolády (přesně 240 g) nalámejte a rozpusťte v misce nad vodní párou. Máslo nakrájejte na kostky, nechte změknout a ušlehejte s cukrem. Přidejte vejce a znovu krátce prošlehejte dohladka.K vaječné směsi přidejte rýžovou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Vše promíchejte. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a znovu promíchejte. Přidejte dýňová semínka a zbylou čokoládu nasekanou na kousky. Promíchejte a uložte do lednice na 30 minut.Lžící ukrajujte ze směsi kousky a rychle vyválejte v dlaních do velikosti golfového míčku. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečném rozestupu, protože z kuliček se vytvoří placky).Posypte vločkami soli. Pečte při 180 °C asi 10–12 minut. Nechte vychladnout na plechu (horké jsou sušenky příliš měkké).
Tip: Pokud máte jen běžnou jemně mletou sůl nebo velké tvrdé krystaly, tak sůl na ozdobu raději vynechejte. Vhodná je značka Maldon.
Pórkovo-sýrový salát s jablíčky
Příprava salátu pro čtyři osoby zabere 15 minut.
Suroviny: 260 g pórku (asi jeden menší kus), 200 g sýra gruyère (nebo jiného pikantního horského sýra), 1 menší zelené jablíčko (např.granny smith), 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky jablečného octa, 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky moučkového cukru, 1 lžička soli drcený pepř podle chuti.
Postup: Pórek nakrájejte na tenká kolečka. Sýr a vykrojené jablíčko nakrájejte na úzké špalíky. Vše smíchejte.V misce prošlehejte olej s octem, cukrem, hořčicí a solí, až se vše spojí. Rychlým a zaručeným způsobem přípravy dresinku je i promíchání v zašroubované malé skleničce.Dresink promíchejte se salátem a dochuťte drceným pepřem. Rozdělte do misek a podávejte s tmavým pečivem.
Tip: Salát je skvělý, pokud použijete i ovocné hořčice (například pomerančovou nebo malinovou). Ty si můžete přivézt z Curychu.
Krémové müsli
Příprava trvá jen 10 minut, ale namáčení pak dvě hodiny.
Suroviny: 180 g bílého jogurtu, 150 ml mléka, 150 g kondenzovaného mléka,120 g špaldových nebo ovesných vloček, 100 g malin, 100 g červeného rybízu, 5 lžic plátků mandlí, velká špetka skořice, velká špetka soli.
Postup: Smíchejte vločky s mlékem, jogurtem a kondenzovaným mlékem. Přidejte sůl, skořici, promíchejte a nechte odležet minimálně dvě hodiny. Můžete uložit i přes noc do lednice. Do krémového müsli vmíchejte mandlové plátky a ovoce. Ihned podávejte.
Tip: Můžete použít i mražené maliny a rybíz. Ovoce nechte při pokojové teplotě roztát asi 30 minut.
Zimní varianta krémového müsli
Kuchařka popisuje i zimní variantu, kde je čerstvé ovoce nahrazeno sušenými brusinkami, mákem, dýňovými a slunečnicovými semínky.
Suroviny: 300 ml vody, 100 g špaldových vloček, 50 g sušených brusinek, 50 g lískových oříšků, 4 lžíce dýňových semínek, 2 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce nemletého máku, špetka soli, podle potřeby med (není nutný).
Postup: Smíchejte všechny sypké suroviny a zalijte je vodou. Nechte nabobtnat 2 hodiny, nebo přes noc v lednici. Vše promíchejte, případně podle potřeby oslaďte medem.

Zdroj fotografií: Lenka Požárová, z knihy Jak jsem proje(d)la svět, www.zapalena-kucharka.cz

Lenka Požárová: Jak jsem proje(d)la svět

Cestovní kuchařka vyhází na konci října 2010.

Kromě receptů obsahuje postřehy a rady z cest. Dvanáct kapitol popisuje Curych, Vídeň, Provence, Miláno, Budapešť, Istanbul, Mnichov, Kodaň, Malmö, Belgii, Štýrsko a Apuli. 

230 stran

Reklama

Související témata:

Související články

Znojemské okurky: lahoda, po které se hubne

Francie má šampaňské, Rusko kaviár, ale i naše republika se pyšní kulinářskými klenoty, jež dala okolnímu světu. Ty nejlepší z nich chceme během roku...

Výběr článků

Načítám