Hlavní obsah

KVÍZ: Vlivné ženy hýbou světem. Ukažte svůj přehled ze současnosti i historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědkyně, panovnice, podnikatelky, herečky či političky. Slavné a vlivné ženy tu byly vždy a vy máte v následujícím kvízu možnost ověřit si, jak dobře znáte alespoň ty nejznámější. Odpovězte na deset otázek a ihned se dozvíte výsledek.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte svoje znalosti v kvízu o vlivných ženách.

Článek
1. Náš kvíz začneme bývalou německou kancléřkou Angelou Merkelovou, kterou magazín v roce 2015 vyhlásil Osobností roku. Víte, jaké povolávání tato žena vykonávala před vstupem do politiky?
Foto: Profimedia.cz
2. Další ženou, kterou jsme do kvízu zařadili, je Matka Tereza. Zřejmě víte, že podstatnou část strávila řeholnice v Indii, ale věděli byste, které město na Balkánském poloostrově je jejím rodištěm?
Foto: Profimedia.cz
3. Další otázka se týká ženy na fotografii. Napovíme, že pochází z Třebíče. Víte, o koho se jedná?
Foto: Profimedia.cz
4. Další vlivnou ženou je bezesporu bývalá první dáma USA Hillary Clintonová. Kromě bohatého politického života má však na kontě i jedno ocenění, které pro vysoké politiky není tak úplně typické. Víte, jakou z těchto cen má doma?
Foto: Profimedia.cz
5. Ve výčtu těchto žen rozhodně nesmí chybět královna Alžběta II. Proslulá panovnice ještě před nástupem na trůn působila v armádě během druhé světové války jako dobrovolnice. Víte, co přesně dělala?
Foto: Profimedia.cz
6. Výraznou postavou současné doby je také britská spisovatelka J.K. Rowlingová, autorka knih o kouzelnickém učni Harrym Potterovi. Rowlingová však používá i pseudonym, pod kterým vydala třeba knihu Volání kukačky. Víte, pod kterým dalším jménem hledat tuto spisovatelku?
Foto: Profimedia.cz
7. V roce 2021 světem proletěla informace o rozvodu Melindy a Billa Gatesových. Dvojice měla svatbu v roce 1994, seznámili se ale ještě o několik let předtím. Víte, při jaké to bylo příležitosti?
Foto: Profimedia.cz
8. Teď zabrouzdáme zpátky v čase, řeč bude o Marie Curie-Skłodowské, která život zasvětila výzkumům v oblasti fyziky a chemie. Víte, které dva chemické prvky objevila?
Foto: Profimedia.cz
9. V historii ještě na chvilku zůstaneme, zajímat nás bude americká hvězda filmových pláten Marilyn Monroe. Ta na sklonku života zazpívala k narozeninám jedné významné osobnosti tehdejší doby. Vystoupení bylo jedním z posledních v životě. Víte, komu intimním hlasem píseň zpívala?
Foto: Profimedia.cz
10. Kvíz zakončíme otázkou týkající se švédské aktivistky Grety Thunbergové. Během emotivního projevu na summitu OSN pro klimatickou akci v roce 2019 (na fotografii) několikrát pronesla dnes již zlidovělé heslo, pamatujete si ho?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Češi národ pivařů? Ukažte svoje znalosti

Muži

KVÍZ: Jak dobře znáte řecké ostrovy?

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám