Hlavní obsah

Kúra, která povzbudí ospalou látkovou výměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očistnou kúru bychom správně měli označovat jako kúra povzbuzující. Nic totiž nečistí. Dovede však stimulovat náš trávicí a vylučovací trakt.

Foto: Profimedia.cz

Čaje podporují látkovou výměnu.

Článek

Naši předkové si ji obvykle dopřávali na jaře, protože měli v zimě méně pohybu a také jednotvárnější stravu chudší na vitamíny a další důležité látky. Ty my většinou nepostrádáme. To, co nám chybí kvůli životu vsedě, bývá dostatek pohybu. Proto ji můžeme podstoupit téměř kdykoliv v průběhu roku, pokud jsme samozřejmě zdraví. Aby stejně jako u našich předků trochu povzbudila trochu ospalejší látkovou výměnu.

Diskutabilní návody

Na internetu najdete řadu návodů. Některé doporučují jíst v rámci kúry jablka, jiné zase chlorellu, spirulinu a zelený ječmen, další vychvalují pomeranče, citróny nebo grepy a tak bychom mohli ve výčtu pokračovat.

Představy, jak očistná kúra zbaví naše tělo toxinů a zplodin látkové výměny, kterými je zamořený náš trávicí trakt, jsou legrační. „Náš organismus tohle dokáže sám,“ zdůrazňuje gastroenterolog MUDr. Petr Mareček. „Dovede to svým způsobem dokonale. Nepotřebuje naši pomoc ani žádné vnější zásahy. Ty mu naopak mohou spíš ublížit než prospět. Pokud by to nedokázal, měli bychom rychle vážné zdravotní problémy.“

To ale neznamená, že by pro nás tyto potraviny a doplňky stravy neměly žádný smysl. Obsahují například vlákninu, která stimuluje přirozené stahy střev, změkčuje stolici a podporuje správnou střevní mikroflóru.

Vláknina patří mezi prebiotika, která vytvářejí živnou půdu pro fungování probiotik. Tím podporují imunitu, třeba v boji proti virózám a infekcím dýchacích cest. V uvedených potravinách a doplňcích navíc najdeme další látky, které příznivě působí na náš organismus.

Co využívali naši předci

Doc. RNDr. PhMr. Irena Leifertová, CSc., přední odbornice na léčivé byliny, před léty vysvětlovala, co obsahovaly povzbuzující kúry našich předků a proč. Využívaly léčivé rostliny, které stimulují trávicí a vylučovací trakt: pampelišku, sedmikrásku, slivoň, květ trnky, fenykl a další.

Ale také byliny, které tělu dodávají vitamíny a další prospěšné látky: listy černého rybízu, šípky, vrbovou kůru nebo plody černého jeřábu. Které z nich vybrat a jak je mezi sebou kombinovat, to vám nejlépe poradí v zelených lékárnách. Rady lékárnic, které mají farmaceutické vzdělání, bývají kvalifikovanější než rady ženských magazínů, které někdy doporučují nesmysly.

Hodně pít a hýbat se

Čaje ze zmíněných domácích bylin jsou užitečné i proto, že nás přinutí, abychom pili víc vhodných tekutin. To je pro látkovou výměnu a vůbec chod našeho těla důležité. Zlepšují fungování našeho organismu a zároveň mírní únavu, bolesti hlavy, kožní problémy nebo zácpu. Také mohou být užitečnou prevencí proti zánětům močových cest.

Autoři řady receptů doporučují doplnit očistnou kúru určitou dietou. Je to další hloupost, kterou znají třeba ženy z hubnutí. Diety nic neřeší a ty opravdu vědecké patří do rukou odborníků. Tedy lékařů a nutričních terapeutek. Smysl ale může mít to, že si trochu odlehčíme jídelníček. Třeba tím, že budeme jíst víc zeleniny i ovoce a lehkých bílých mas. Ale hlavně si pohlídáme rozumné porce jídla.

Dobré je vědět rovněž to, že příznivý vliv na trávicí trakt má i pravidelný pohyb. Sečteno podtrženo: byliny, dostatečné pití, racionální jídelníček a přiměřený pohyb. Nestojí to moc a funguje to lépe než většina zázraků vychvalovaných na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám