Hlavní obsah

I psa bolí hlava, pomoci může masáž

Novinky, das

Stejně jako lidi mohou i psy trápit bolesti hlavy či jiných částí těla. Není divu, že jsou pak nevlídní a náladoví. Za tyto problémy přitom může nejčastěji svalová nerovnováha, kterou lze dobře odstranit speciální masáží. Nejedná se přitom o žádný módní výstřelek, zvířata byla masírována již před 4000 lety.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stejně jako lidi mohou i psy trápit bolesti hlavy či jiných částí těla.

Článek

Pokud tomu nevěříte, zkuste chvíli pozorovat zvířata v jejich přirozeném prostředí. Například psi, jakmile trpí bolestí či jsou zranění, se ve smečce opečovávají navzájem olizováním či jakoby drbáním. V konečném důsledku se ale jedná o masáž svalů.

„Svalový systém je jeden z 10 nejdůležitějších systémů v těle, a to jak v těle člověka, tak psa. Bohužel velmi často je podceňován. Přitom poškozený sval může mít zásadní efekt na kosterní systém, stejně jako může mít významný dopad na cirkulační či zažívací systém psa,“ vysvětluje Julia Robertsonová, myoterapeutka (odbornice na dotykovou terapii) a lektorka, která se v anglickém Sussexu věnuje problematice psů a jejich zdraví již více jak 12 let.

Specifický typ masáží aktivizuje nervový systém, který upozorní mozek na blížící se činnost a zároveň zahřeje svaly, aby byly připravené na aktivitu. Je to způsob, jak předcházet zraněním. Masáž rozproudí tok krve, čímž rychleji doručí kyslík a živiny do svalových buněk a ty se nejen zahřívají, ale rovněž jim to poskytuje rychlejší možnost regenerace.

Foto: Krasnacarodejka.cz

Julia Robertsonová na svém semináři.

„Před cca dvěma lety se ke mně dostala celkem mladá fenka zlatého retrívra, která odmítala nejen jakoukoliv činnost, ale i pohyb, byla apatická bez chuti k životu. Měla za sebou řadu veterinárních vyšetření v hodnotě neuvěřitelných 5000 liber, což je v přepočtu na české koruny asi 150 000 korun, kde verdikt veterinářů byl, že je zcela zdravá, a že netuší, kde je příčina jejího stavu. Když jsem si ji prohlédla, bylo na první pohled vidět, že potíž je v drobných svalových poraněních, která jí způsobovala bolest. Svalové potíže ale žádné přístroje nezjistí.

Již po první masáži byl vidět znatelný rozdíl v jejím držení těla i chování, a po třech procedurách se z ní stal úplně nový pes se zájmem o hraní i vše co se kolem ní děje. Někdy stačí opravdu málo,“ vypráví příběh Julia.

Seminářů Julie Robertsonové se mohou zúčastnit i Češi. Kromě informací o funkčnosti organismu psa a v čem spočívá svalová nerovnováha, se zde naučí lidé psí miláčky i masírovat. Více informací na Krasnacarodejka.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Psí psycholog zlobivá zvířata i pokouše

V dětství míval silnou alergii na psí srst. Přesto se tahle zvířata stala jeho největší láskou. Vzdal se kvůli nim manželství, pohodlí, většiny výhod...

Výběr článků

Načítám