Hlavní obsah

Zánětům středního ucha pomáhá předcházet očkování

Novinky, zun

Zánět středního ucha je nepříjemné onemocnění postihující především malé děti. Rodičům způsobuje spoustu starostí a dětem bolesti oušek. To vše doprovází dlouhý pláč. Proti těmto potížím pomůže očkování proti pneumokokům, které velmi často za záněty středního ucha stojí.

Foto: Profimedia.cz

Zánět středního ucha dokáže děti velmi potrápit

Článek

Pneumokok, odborně nazývaný Streptococcus pneumoniae, patří mezi bakterie, které vyvolávají široké spektrum onemocnění u dětí i dospělých. Dětem způsobují nejčastěji obtíže především v podobě zánětu středního ucha.

Potvrzuje to výsledek výzkumu provedeného v pěti zemích Evropské unie, který ukázal, že na každých tisíc dětí připadá ročně asi 268 návštěv u lékaře právě pro zánět středního ucha. Toto onemocnění mohou vyvolat některé viry, častěji je však způsobeno bakteriemi. Odhaduje se, že pneumokok je zodpovědný za přibližně polovinu všech bakteriálních zánětů středouší.

Ouška bolí více chlapce

Zánět středního ucha je onemocnění, které dětem mnohdy způsobuje velkou bolest, což pochopitelně významně ovlivňuje i ostatní členy rodiny. Odhaduje se, že většina dětí onemocní akutním zánětem středního ucha ještě před dosažením třetího roku života. Děti, které poprvé onemocní před 12. měsícem věku, trpí touto nemocí často opakovaně. Středoušní zánět se nejčastěji objevuje mezi 6. až 18. měsícem věku. Více přitom postihuje chlapce než dívky.

Léčba zánětu středního ucha se často neobejde bez předepsání antibiotik. U dětí tak představuje jednu z nejčastějších příčin užívání antibiotik a může přispívat ke vzniku antibiotické rezistence.

Akutní zánět středního ucha často vede k propíchnutí ušního bubínku. Léčba opakovaných zánětů může dokonce vyžadovat zavedení ventilační trubičky do středoušní dutiny skrze membránu bubínku. Ventilační trubička zajišťuje přísun vzduchu a umožňuje tak ventilaci středoušní dutiny. Zákrok se provádí v celkové anestezii za použití mikroskopu a často bývá spojen s odstraněním nosních mandlí.

Očkovací vakcína je zdarma

Vzhledem k četnosti tohoto onemocnění, jeho nepříznivému dopadu na dítě i jeho okolí, a také s ohledem na možné zdravotní komplikace a antibiotickou zátěž spojenou s léčbou je dobré myslet včas na prevenci. Rodiče by měli dbát na to, aby děti nosily v chladném období čepici a šálu. V místnostech, kde se děti pohybují, by pak nemělo být přetopeno a dobré je i zvlhčovat vzduch.

Pomoci může i očkování proti pneumokokům. Všechny pneumokokové vakcíny na trhu nabízí pokrytí většiny invazivních sérotypů pneumokoka, kterými jsou děti v Česku ohroženy. Podle nejnovějších průzkumů vakcíny mohou zabránit až 51,5 % případů zánětů středního ucha způsobených pneumokoky. Vakcíny jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění. Rodiče tedy nemusejí na vakcínu nic doplácet.

Další informace naleznete na www.vakciny.cz ; www.prevenar.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Sluch se začíná zhoršovat ve 40 letech

Poruchy slyšení, nedoslýchavost, šumy a hluchota, to nejsou starosti, které řeší pouze starší ročníky. Stále více se tyto zdravotní komplikace týkají střední...

Výběr článků

Načítám