Hlavní obsah

Začala kampaň proti smrtelným úrazům dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úrazy jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí dětí a dospívajících. ČR patří mezi státy s nejvyšší úmrtností dětí v důsledku úrazů, podobně jsou na tom například Portugalsko, Polsko, Jižní Korea či Mexiko. Nejnižší úrazovost dětí naopak je ve Švédsku, Nizozemsku a Velké Británii. Řekla to Alena Šteflová z české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO).

Článek

Země, v nichž je úmrtnost na úrazy a četnost úrazů velmi nízká, toho podle Šteflové dosahují díky dobře organizovanému systému prevence úrazů. "Znalost všech okolností úrazů je důležitá pro omezování a předcházení vzniku těchto nežádoucích příhod a rovněž pro nastavení preventivních opatření," vysvětlila. 

Šteflová ocenila, že v posledních letech se daří díky řadě aktivit mírně snižovat úmrtnost dětí v důsledku úrazů. Česko zpracovává národní akční plán prevence dětských úrazů na léta 2007-2017. Jednou z aktivit na snížení úrazů je každoroční celostátní kampaň Národní dny bez úrazů, která začala v pondělí a potrvá týden. 

Snížená viditelnost dětí je častou příčinou úrazů

Součástí letošní kampaně je akce "Vidíš mě", která se zaměřuje na využívání reflexních prvků na oblečení a dalších předmětech. Je určena především školákům a měla by zvýšit jejich bezpečnost v dopravním prostředí. Snížená viditelnost je totiž příčinou úmrtí chodců při dopravní nehodě v obci v 50 procentech případů, mimo obec dokonce v 80 procentech. Vidět a zejména být viděn je proto klíčovou zásadou bezpečného pohybu chodců, cyklistů i řidičů. 

Podle údajů WHO tvoří dopravní nehody ve státech OECD v průměru 41 procent všech usmrcení v důsledku úrazu dětí do 14 let. Utonutí je příčinou úmrtí v 15 procentech, popáleniny v sedmi, pády ve čtyřech a otravy ve dvou procentech. Jedno procento úmrtí v důsledku úrazů je způsobeno zraněním střelnou zbraní. 

Reklama

Související témata:

Související články

Rány vyžadují vlhko

Sport, zahradničení, kutilství a vaření, to jsou činnosti, které často končí úrazem. Stejně obvyklý je i fakt, že s sebou ani doma nemáme nic, čím bychom...

Co dělat, když se dítě popálí

Popáleniny a opařeniny patří mezi nejčastější formy úrazů u dětí. Ročně jich čeští lékaři ošetří v průměru 40 tisíc. Uhlídat dítě je téměř nadlidský výkon....

Unavení lidé se spíše vyhnou zranění

Spoustu lidí možná toto tvrzení překvapí, ale podle statistik se většina úrazů přihodí čilým jedincům. Být stále unavený tak může být nakonec výhodou....

Výběr článků

Načítám