Hlavní obsah

Z vášnivé workoholičky mámou, která nechce prošvihnout ani minutu s dcerou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadšení do práce vyměnila za stavění kostiček a memorování říkanek. První měsíce s dcerou daly jejímu životu zcela nový směr. Užívá si každou minutu a roli mámy nadevše miluje. Všem bezdětným doporučuje se stát rodiči, protože nic víc není. O změnách, které nastaly po narození potomka, vypráví v pořadu Po mateřských stopách redaktorka Kristýna Léblová.

Foto: Novinky

Kristýna Léblová s dcerou Matyldou

Článek

Témata dnešního dílu:

  • O poporodním blues (9:38)
  • Zážitky z cest s dítětem (18:53)
  • O ústupu práce kvůli rodině (29:47)
  • Dítě jako kopie rodiče (41:02)

Týnu jsem v podcastu uvítala již podruhé. Před rokem a půl mi jen pár dní před plánovaným porodem vyprávěla, jaká byla její cesta k početí a co od porodu a příchodu dcery očekává. Sdílela příhody z těhotenství naplněného pracovními povinnostmi, kdy s „bubnem“ vyrážela točit reportáže. Přiznala také, jak málo si o některých aspektech rodičovství zjišťovala, ale i jak svědomitě se připravila na možné černé scénáře.

Po roce a půl v roli rodiče teď zcela otevřeně a s humorem jí vlastním vypráví o všech změnách, které malá Matylda do života celé rodiny přinesla.

I s bubnem vyrážela za sólokaprem, teď zvolní kvůli miminku

Po mateřských stopách

Během rozhovoru se dostaneme ke dni porodu, prvním krokům po sekci i k následnému poporodnímu blues. Na to ji upozornil a připravil až doktor v porodnici. Týna mu nejdříve nevěřila, ale později si tím skutečně prošla.

Když se Kristýny ptám na největší překvapení, které zatím na cestě zažila, odpovídá: „Nikdo tě nepřipraví na ten strach, ale taky tě nikdo nepřipraví na ten nával lásky. Já bych jí dala všechno a udělala pro ni všechno.“

Na nudu není čas

Během rodičovské se Týna snaží svou dceru rozvíjet a dávat jí k věku úměrné množství vjemů. Užívá si jak říkanky a domácí stavění kostiček, tak herničky a pohybové kroužky pro děti, které pravidelně navštěvují. S humorem sdílí i příběh první noci bez dcery, kterou dlouho oddalovala:

„Když jsem dělala rezervaci v pražském hotelu, tak se mě pán ptal, odkud k nim jedeme. Říkala jsem, že z Holešovic. A on: ‚Cože?‘ A já: ‚No, vždyť vám to říkám, první noc bez dcery. Myslíte si, že pojedu někam daleko? Co kdyby se něco stalo!‘“

Kristýna v rozhovoru vypichuje mnoho pěkných momentů z prvních měsíců života dítěte, které by si chtěla v paměti uchovat už napořád. Přidává ale i absurdní zážitky z rodinných cest nebo svůj nový pohled na práci, který se logicky s příchodem potomka proměnil. Přesto dnes částečně pracuje (moderuje třeba pořad Neklepat!) a snaží se vše balancovat tak, aby nepřicházela o kvalitně strávený čas s dcerou Matyldou.

Jak vnímá Kristýna zpětně svou přípravu na mateřství? Co ji zaskočilo a co přehodnotila? Čím je naplněn její běžný den? A jak se proměnila jejich domácnost a vztah s manželem?Poslechněte si celý náš rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám