Hlavní obsah

Výživa miminka ovlivňuje imunitní systém

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpřirozenější výživou miminka je mateřské mléko. Obsahuje látky, které podporují dětskou imunitu a snižují riziko řady akutních i chronických onemocnění. Bohužel některé maminky z různých důvodů mohou o mateřské mléko přijít a nebo se samy rozhodnou s kojením přestat, pak přichází na řadu umělá výživa.

Článek

Každé miminko přichází na svět s přirozenou (tzv. nespecifickou) imunitou. Ta specifická se u něj začne rozvíjet teprve po porodu v souvislosti s podněty, které imunitní systém dostává ze svého okolí například očkováním.

Rozvoj specifické imunity u dítěte závisí především na schopnostech jeho imunitního systému. Ten musí podněty z okolí rozpoznávat a zdolávat. Pokud však některé podněty přijdou příliš brzy, tedy v době, kdy na ně není imunitní systém připraven, mohou znamenat velké ohrožení zdraví dítěte (průjmy, dehydratace, napadení různými patogeny či bakteriemi a podobně).

Kojení dítěte zde hraje velmi významnou roli. Mateřské mléko totiž obsahuje dokonalou rovnováhu látek podstatných pro tvorbu odolného imunitního systému, který dítěti poskytne ochranu proti běžným infekcím a nemocem. Velmi důležité pro správný vývoj imunitního systému a posílení obranyschopnosti jsou především prebiotické oligosacharidy.

Kromě ochranných látek obsahuje mateřské mléko i potřebné živiny a tekutiny a je tím nejlepším způsobem, jak podávat dítěti výživu. Složení mléka je pro dítě ideální, jeho "skladování" naprosto bezpečné a nehrozí tedy např. riziko kontaminace. 

Při přípravě umělé kojenecké výživy je důležité dávkování a dodržování hygienických zásad

Při přechodu na kojeneckou výživu se však situace mění. Maminka by měla dbát zejména na bezpečnost podávané výživy. Jakákoliv kontaminace škodlivými bakteriemi, které se vyskytují běžně i v té nejčistější domácnosti, může dítěti způsobit zdravotní komplikace. Přitom nám dospělým, kteří máme imunitu již vyvinutou, obvykle neškodí. Přípravě kojeneckého mléka by se tedy měly maminky pečlivě věnovat.

Mýty a pověry spojené s kojeneckou výživou
Maminky často nevěří deklarovaným hodnotám výrobku, proto navyšují dávky mléčného prášku v domnění, že dítě lépe zasytí. Tím ale zvyšují hladinu bílkovin a minerálních látek a dítě i po vypití mléka zůstává žíznivé.
Další pověrou je představa, že mléko může být v průběhu výrobního procesu kontaminováno a stane se zdrojem závažných infekčních onemocnění. Výroba kojeneckého mléka je ale náročný proces, který má přísná hygienická i bezpečnostní pravidla. Konečný výrobek je navíc podroben řadě testů a kontrol, proto se rodiče mohou na kvalitu kojeneckého mléka plně spolehnout.
Některé maminky odmítají "umělou výživu" a dítěti podávají například kravské mléko nebo ovocné šťávy. V obou případech však dochází k velké zátěži pro miminko, jehož organismus neumí obsažené látky (bílkoviny, minerály) zpracovat. V případě ovocných šťáv ovocných šťáv pak chybí kvalitní živiny důležité pro zdravý růst.

Závěrem lze říci, že nejvhodnější pro dítě je mateřské mléko, případně jeho náhrada v podobě mléka kojeneckého. V současnosti některá kojenecká mléka již neplní pouze funkci výživy a zdroje nasycení, ale jsou i důležitým článkem v podpoře zdraví dítěte a to především v posilování imunity. Obsahují prebiotika, která posilují imunitu po vzoru mateřského mléka.

Reklama

Související témata:

Související články

Kojené děti jsou v dospělosti úspěšnější

Že je kojení nejlepší forma stravy pro děti, se ví už dlouho. Miminka získávají s řadou důležitých živin také lepší imunitní systém. Britští sociologové dnes...

Každá druhá Češka má potíže s kojením

Polovina českých žen má v šestinedělí potíže s kojením. Zatímco porodnice opouští 92 procent kojících matek, během tří až šesti týdnů potřebuje odbornou pomoc...

Kojené děti mají vyšší IQ, tvrdí vědci

Podle britských vědců mají kojené děti vyšší IQ. Klíčovou roli v tomto fenoménu hraje gen FADS2. Pokud je jeho majitel kojený, jeho IQ se může zvýšit až o 7...

Výběr článků

Načítám