Hlavní obsah

Většina mladých je zvyklá spoléhat na finanční pomoc rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé narození od poloviny 80. do počátku 90. let minulého století, kteří počítají s tím, že je rodiče budou finančně podporovat, zažijí kvůli ekonomické krizi nepříjemný šok. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který provedl australský peněžní ústav St. George Bank.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Rodiče kvůli finanční krizi už nejsou schopni podporovat své děti tak jako dřív.

Článek

Bylo zjištěno, že téměř dvě třetiny generace Y (18-25 let), očekávají, že jim rodiče pomohou s placením nájmu, nákladů na svatby či při koupi domu.

Podle průzkumu ale většina rodičů už není v takové situaci, aby mohli dětem finančně přispívat. Až sedmdesát procent lidí ve věku kolem 50 a 60 let má díky globální ekonomické krize již nyní problémy a finančně na tom nejsou rozhodně dobře.  

"Většina rodičů samozřejmě chce svým dospělým dětem pomáhat, ale pro mnohé z nich se okolnosti změnily, takže je pochopitelné, že se teď musí soustředit na vlastní potřeby a na to, jak vyjít s penězi," konstatoval mluvčí banky Andrew Moore.

A proto, dojde-li na placení za věci jako jsou svatba, záloha na koupi domu, cesta do zámoří či péče o děti, mnozí příslušníci generace Y se teď musí postavit na vlastní nohy, což bude pro ně velmi těžké a hlavně nezvyklé.

Mladí se nezajímají o finanční situaci rodičů

Průzkum, který provedla agentura Galaxy Research, zjistil prohlubující se propast mezi očekáváním příslušníků generace Y, z nichž mnohé rodiče v mládí hýčkali a rozmazlovali, a tím, co jim mohou nabídnout teď.

Z výsledků ankety vyplývá, že 65 procent příslušníků generace Y neví nic o finanční situaci svých rodičů, avšak 44 procent jich očekává, že jim částečně nebo zcela zaplatí svatbu, 40 procent počítá s tím, že jim pomohou koupit dům a 34 procent čeká finanční podporu při studiích.

Rodiče se cítí provinile

Vzhledem k takovým očekáváním se více než 50 procent rodičů cítí provinile, když je jejich potomci požádají o pomoc nebo podporu.

Čtyři z pěti rodičů dospělých dětí si přejí, aby jejich ratolesti lépe plánovaly svou budoucnost a utrácely méně za nepodstatné věci, víc šetřily a staly se finančně nezávislejší.

Podle Moorea anketa zjistila, že mnozí z generace Y prostě nevědí, jak vyjít s penězi nebo šetřit. "Každý čtvrtý z generace Y řekl, že nikdy nemusel hlídat rozpočet nebo šetřit a dalších 35 procent to dělalo jen krátkou dobu, třeba když spořili na určitou věc nebo na dovolenou," konstatoval.

Anketa

Do kdy jste jako rodiče ochotni finančně podporovat své děti?
do 18 let
2,6 %
do 20 let
0,7 %
do 22 let
0,5 %
do 25 let
1 %
do konce školy
75,7 %
dokud budou peníze
19,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1918 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám