Hlavní obsah

Věra Stojar dostává děti od mobilů, pořádá festivaly her a hlavolamů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odlákat děti od mobilů a přilákat je k tvoření a ke hrám se již osmým rokem ve Zlíně, ale i jinde po republice úspěšně snaží organizátorka oblíbeného Festivalu IQ Play Věra Stojar. Jeho osmý ročník začíná ve Zlíně 8. ledna a potrvá do 6. února.

Foto: archiv Věry Stojar

Na Festival IQ Play nechodí jen rodiny s dětmi, ale i školní třídy.

Článek

„V dnešní přetechnizované době je velmi důležité, aby si děti uměly hrát s logickými, deskovými společenskými hrami a stavebnicemi. Na festivalu se to mohou naučit a navíc mohou mít vzájemné prožitky, komunikovat s kamarády a společně objevovat nepoznané,“ přiblížila Věra Stojar.

Její akce zároveň sbližuje děti s rodiči. „Je hezké pozorovat, že je kolikrát dětem úplně jedno, jakou hru si zahrají. Jsou prostě šťastné, že si na ně rodiče udělali čas,“ vysvětlila.

Na festivalu si mohou děti vyzkoušet a osahat řadu chytrých her, které neznají či je nemají doma. „Spousta návštěvníků se například bojí hlavolamů a myslí si, že na to nemají buňky. Nevyzkoušet hlavolam by byla chyba. Je to totiž výborný relax, který doporučují psychologové. Fígl je v tom, že se soustředíte jen na to, jak vyřešit hlavolam, nikoliv na starosti, které vás trápí. A logické myšlení se dá také vypěstovat,“ je přesvědčena Stojar.

Foto: archiv Věry Stojar

Organizátorka Festivalu IQ Play Věra Stojar.

Na festivalu nechybějí ani ježci v kleci nebo Rubikova kostka. Zajímavostí jsou kuličkodráhy, designové stavebnice, skleněné mozaiky nebo netradiční dřevěné skládačky. Pro nejmenší jsou připraveny různé logické skládačky.

Na hravém festivalu mohou děti zůstat celé hodiny, klidně i celý den. „Dopolední časy u nás většinou tráví děti ze škol a školek,“ podotkla Stojar.

Čas na festival si obvykle najdou i učitelé. Řada z nich zde nachází inspiraci k pořízení vzdělávacích pomůcek do výuky. „Některé hračky se totiž zaměřují na český jazyk, matematiku nebo třeba zeměpis,“ uzavřela Stojar.

Vědecké studie ukazují, že umělá sladidla nejsou zdravější než cukr

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám