Hlavní obsah

Správná výživa může ovlivnit plodnost i zpomalit stárnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE

Drastické změny v jídelníčku mohou být pro tělo při nesprávném průběhu nebezpečné. Zároveň však mohou být oním zázračným elixírem, který nejen zpomalí stárnutí organismu, ale může učinit plodnou i čtyřicetiletou či dokonce padesátiletou ženu.

Foto: Profimedia.cz

Zdravá výživa má na organismus mnoho blahodárných účinků - zejména pokud jde o plánované početí dítěte.

Článek

Podle Sarah Dobbynové, odbornice na výživu, lze omezením příjmu alkoholu a cukru a zvýšenou konzumací bio zeleniny uvést tělo zpět do plodné fáze života. Dobbynová závěry svých zkušeností z praxe shrnula v publikaci Fertility Diet (Jídelníček plodnosti) a tvrdí v ní, že v současné době je význam výživy na plodnost a úspěšnost metody umělého oplodnění velmi podceňován.

„Obrovské částky peněz jsou investovány do technik asistovaného početí, v něž doufají řady párů, které vůbec netuší, že alkohol a kofein jsou tekutou antikoncepcí, sladidla mohou zabránit ovulaci a zjevně nevinná jídla jako hrášek, rebarbora či sója také plodnost brzdí,“ tvrdí Dobbyová. Sója je bohatá na rostlinné estrogeny, které v ženském těle působí stejně jako ty vlastní. 

Před početím s jídlem opatrně

Podle dietoložky je důležité pít minimum alkoholu, nekouřit, neužívat umělá sladidla, vyhýbat se kofeinu a sójovým výrobkům minimálně měsíc před nástupem umělého oplození. Stejně negativně na ženský hormonální systém působí hrášek a rebarbora.

Druhý měsíc léčby by se páry měly vyhnout červenému masu, omezit zcela příjem cukru a snížit také příjem mléčných výrobků. Třetí měsíc pak ženy omezí ještě konzumaci vajec a ovocných džusů.

Druhý měsíc léčby by se páry měly vyhnout červenému masu, omezit zcela příjem cukru a snížit také příjem mléčných výrobků. Třetí měsíc pak ženy omezí ještě konzumaci vajec a ovocných džusů.

Naprosto neomezeně mohou páry konzumovat fazole, luštěniny (vyjma hrášku a sóji), bio zeleninu a bylinky, koření a ořechy. Zeleninu a ovoce je zapotřebí konzumovat syrové. Dieta pomůže také snížit tělesnou váhu, která hraje v plodnosti klíčovou roli. Obézní patří mezi nejčastější pacienty klinik asistované reprodukce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám