Hlavní obsah

S dětmi vyrazila kvůli práci za Atlantik. Po letech u tyče se chce vrátit zpátky do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se svým pěveckým číslem dostala pracovní nabídku v Mexiku. Sbalila celou rodinu do čtyř kufrů a odjela. Po dvou letech jí smlouva skončila, ale spolu s dětmi se rozhodla za oceánem zůstat. Dnes tancuje u tyče na Floridě a šetří na návrat domů. Neobyčejný životní příběh plný zvratů vypráví v podcastu Po mateřských stopách Edita Cerha.

Foto: Novinky

Po stopách za velkou louži se čtyřnásobnou mámou a striptérkou Editou

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Země neomezených možností (10:37)
  • Předsudky ve společnosti (21:22)
  • Bez peněz za louži nelez (34:15)

Poté co striptérka Edita porazila rakovinu a rozvedla se, našla svou novou cestu ve zpěvu. S vystoupením napodobujícím ikonu Lady Gaga obdržela nabídku na práci až v dalekém Mexiku. Tam přesídlila sebe a své tři dospívající děti, které první měsíc trávily na intenzivním kurzu španělštiny a posléze nastoupily do místních škol.

​​„Po rakovině a rozvodu jsem chtěla změnu. A tak jsme s dětmi odešli do Mexika, kde jsem strávila nejkrásnější roky svého života a dodnes na to vzpomínám. I když to bylo ze začátku s nulovou španělštinou náročné,” vzpomíná Edita.

V mysli matek: Mateřství je krásné, ale špatné dny k němu patří

Dítě a rodina

Po čase se Edita opět vrátila k tanci u tyče, aby se nemusela příliš zadlužovat a mohla rodině pořídit dům. Začala kvůli tomu létat na Floridu, kde později s celou rodinou zakotvila. Tam se bezhlavě zamilovala, vdala a následně i nečekaně otěhotněla.

„I když mi kvůli rakovině odebrali polovinu ženských orgánů, zázrakem jsem ve 39 letech otěhotněla, přestože jsem brala antikoncepci a chránili jsme se. Já jsem se rozhodla, že si syna nechám,“ vypráví Edita a dodává, že nejen z finančních důvodů letěla porodit do ČR, což se ukázalo jako moudrý tah, poté co se syn začal drát na svět už ve 29. týdnu těhotenství.

Spory a soudy

Nový vztah Editě ovšem moc dlouho nevydržel. S dnes již bývalým manželem, který jí při jednom incidentu dokonce vyhrožoval zbraní, se soudila o svěření nejmladšího syna do péče. Spor bohužel prohrála a syna teď vídá velmi sporadicky. A tak se Edita rozhodla napsat knihu, aby měl jednou její syn kde hledat odpovědi.

Přestože Edita své děti odmalička připravuje na to, jak čelit šikaně a otevřeně s nimi mluví o svém povolání, s předsudky se v Americe (vyjma soudní síně) příliš nesetkává.

„Moje děti byly vždy připravené na možnou konfrontaci od spolužáků nebo učitelů, ale nikdy k tomu nedošlo. Tady to opravdu lidi neřeší. Je tu totiž obrovské množství striptérek. A moje děti nebyly jediné ve školách. U nás by to bylo asi tabu téma, v USA je to velice otevřené a lidé se k nám chovají slušně,“ vysvětluje.

Dnes má Edita už tři dospělé děti, které mluví třemi jazyky. Společnými silami spoří na stavbu vlastní nemovitosti v Čechách, kam se chtějí z mnoha důvodů vrátit. Jaké důvody to jsou? Kde zůstal nejmladší člen rodiny? A jak je to na Floridě se zdravotní péčí a soudy?

Pusťte si celý rozhovor s Editou v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám