Hlavní obsah

Rodina se čtyřletými dvojčaty žije na hranici životního minima, váží si každé pomoci

Novinky, zun

Rodina se čtyřletými dvojčátky Alešem a Filípkem žije v sociálním bytě v Ostravě-Porubě. V bytě o dvou místnostech a maličké kuchyni nás vítají rodiče a také kluci, kteří hned do dveří přinášejí hračky a mluví jeden přes druhého. Malý byt je vzorně uklizený a mezi nábytkem z druhé ruky se vyjímají v dětském pokoji nové palandy a křesílka, které dětem pořídila organizace Patron dětí, jež pomáhá rodinám a dětem v nouzi. Není to první dar, před nedávnem jim stejná organizace zaplatila kroužek v místním spolku Sokol.

Foto: archiv rodiny

Čtyřletá dvojčátka Alešek a Filípek

Článek

Rodina žije na hranici životního minima. Tatínek je po úrazu a čeká ho operace, maminka pracuje jako poštovní doručovatelka. Z domova odchází v brzkých ranních hodinách. Ráda by si udělala rekvalifikační kurz a věnovala se grafice. Čtyřletá dvojčátka vypadají jako andílci, ale po chvilce je jasné, že jsou to pěkní neposedové.

„Alešek má diagnostikovanou ADHD (porucha pozornosti a hyperaktivita). Často se zlobí, vzteká a pláče. Je však citlivý a všechno se ho velmi dotýká. Ve školce s ním jsou problémy a paní učitelky bohužel moc nevědí, jak s takovým dítětem pracovat. V nejbližší době nás čeká návštěva pedagogicko-psychologické poradny. Tak uvidíme, co doporučí. V současné době zvažujeme speciální školku,“ vypráví maminka.

„U Filípka se zase projevuje afektivní labilita, což znamená, že se u něj často střídají nálady. Trpí také vývojovou dysfázií. Ta se projevuje tím, že je jeho schopnost naučit se verbálně komunikovat snížená. Někdy tak nerozumí tomu, co říkáme. Navštěvuji s ním logopedii a neurologii, absolvoval také vyšetření u psychiatra. Nyní čekáme na výsledky,“ dodává.

Při kombinaci takových obtíží s tím, že jsou kluci často nemocní, je pro jejich maminku téměř nemožné pracovat na plný úvazek.

Pomoc od Patrona dětí

Protože rodiče nemohli dvojčatům dopřát všechno, co potřebují, rozhodli se vyhledat pomoc.

„Na Patrona dětí jsem narazila na sociálních sítích a zjistila, že pomáhají lidem, jako jsme my. Zkusila jsem je oslovit a poptat se, jak by nám mohli pomoci. Protože přispívají na konkrétní potřeby dětí, domluvili jsme se na žádosti o finanční dar na kroužek v Sokole tady v Porubě,“ popisuje maminka dvojčat, jak probíhala první zkušenost s Patronem dětí.

„V Patronu dětí musí mít každý přihlášený příběh tzv. patrona, to je takový garant příběhu, který se za vás zaručí, potvrdí, že existujete a nevymýšlíte si,“ vysvětluje s tím, že její rodina měla za patronku pracovnici z OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí), která je má na starost.

Příběh chlapců se zveřejnil na webu Patrona dětí a během chvilky se peníze na kroužek vybraly. Podruhé Patron dětí rodinu podpořil sbírkou na nové postýlky a křesílka do dětského pokoje.

Patron dětí pomáhá sociálně a zdravotně znevýhodněným dětem a jejich rodinám v celé ČR. Na webu www.patrondeti.cz zveřejňuje příběhy dětí, které potřebují finanční pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám