Hlavní obsah

Přehnaná péče a ochrana dětí zvyšuje jejich zranitelnost

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strachovat se o děti je zcela přirozený pud. Ne vždy v rámci bezpečnosti potomků ale činíme vše správně. Mnohdy naše přehnaná ochrana a péče o ně vede jen k tomu, že jsou dítka naprosto nesamostatná a neschopná převzít zodpovědnost za své jednání. Mnohem častěji se tak zraňují a podléhají nástrahám reálného života, než děti, jimž rodiče dali volnost a vedli je od útlého dětství k zodpovědnosti.

Foto: Profimedia.cz

Přehnanou starostlivostí se děti neučí vypořádat se s negativními pocity.

Článek

„Rodiče by si měli uvědomit, že jejich úkolem je dítě sice chránit, ale zároveň podporovat jeho individualitu a postupně jej naučit převzít zodpovědnost za své jednání. Přehnaná ochrana jim neumožní osvojit si dovednosti jako uvědomění si příčiny a následku,” vysvětluje psychoterapeutka Elizabeth Caseyová.

Děti si jednoduše musí obrazně řečeno občas natlouci nos, aby se i v budoucnu dokázaly uchránit před mnohdy závažnějšími nástrahami.

„Přebíráním zodpovědnosti za děti může tak rodič napáchat víc škody než užitku,” upozorňuje Caseyová.

Kdy začít 

Ideální věk, kdy začít s učením k zodpovědnosti přirozenou cestou, je 3-8 let. Jedná se přitom o drobnosti, jimiž dítě nijak zásadně neohrozíte. Např. pokud si pětileté dítě odmítá vzít v zimě ven teplou bundu, obvykle mu to rodič začne rozmlouvat.

U malého dítěte se ale jen velmi zřídka stane, že hned uposlechne. Spíše si bude trvat na svém a vznikne z toho patová situace. Mnohem lepší je nechat dítě jít ven bez bundy, aby samo pochopilo, že ne vždy jeho vlastní rozhodnutí je to správné a bez důsledků.

Dítě se tak učí poznávat svět přirozenou cestou a vy jako rodič u něj získáváte větší respekt.

Co na to řekne okolí

Mezi hlavní důvody, proč s dětmi tolik bojujeme a přehnaně o ně pečujeme, je samozřejmě strach o ně, jejich zdraví, ale také obavy z toho, jak na ně bude pohlížet okolní svět.

„Naše kultura je postavena na strachu a hrozbách. Rodiče tak dělají vše, aby zabránili či čelili těmto hrozbám alespoň u dětí. Bohužel je tak ochuzují o vlastní dovednosti, jež jsou důležité k přežití v tomto světě. Tím, že je chrání, je v podstatě neučí vypořádat se s negativními pocity. Ne náhodou chorobná úzkost dosáhla u dnešních mladých takových rozměrů,” dodává psychoterapeutka.

Pokud tedy jako rodiče neumožníte dětem učit se přirozenou cestou důsledkům jejich chování, berete jim schopnost čelit strachu a převzít zodpovědnost za své činy.

Podle odborníků je tento fakt velmi viditelný u alkoholiků či drogově závislých. Ale i u mladých zločinců, kteří mnohdy nejsou schopni přijmout zodpovědnost za své činy, jelikož vědí, že i v těchto okamžicích se za ně rodiče postaví a budou je do posledního okamžiku chránit.

Reklama

Související témata:

Související články

Drzé děti? Kantoři bývají zoufalí

Drzé děti, agresivní rodiče, nešťastní učitelé. Co se to děje v českých školách? Pedagogové si stěžují na nedostatek úcty vůči svému povolání, ale podle...

Téměř polovina dětí se rodí mimo manželství

Staré úsloví „Nejdřív kostel, potom postel“ se za posledních 25 let pořádně proměnilo: už téměř polovina všech dětí se rodí mimo manželství. Loni to bylo přes...

Výběr článků

Načítám