Hlavní obsah

Poradna: Vnučky jsou najednou kost a kůže, bojím se o jejich zdraví

Právo, Alice Vondrová

Ideály krásy se mění s dobou. Také různé kultury se mezi sebou často liší. Dnes, při masové výrobě všelijakých tiskovin, je diktatura krásy všudypřítomná. Moderní pojetí krásy je přitom z velké části vytvářeno přeludem, jelikož mnohé fotografie jsou natolik upravovány v grafických programech, že s realitou nemají vůbec nic společného. Ačkoliv je dnes toto velmi dobře známo, mnohé dospívající dívky přesto tomuto falešnému ideálu krásy podlehnou. Jejich tělesná schránka je tak zaměstnává víc, než je zdrávo.

Foto: Profimedia.cz

Z věčných diet snadno vzniknou vážné poruchy příjmu potravy.

Článek
Strávili jsme léto na chalupě s vnučkami mé partnerky. Nejstarší vnučce je 16 let a dvojčata jsou o tři roky mladší. Všechny se dobře učí, jsou hezké a šikovné. Babička je na ně náležitě pyšná a vždycky zdůrazňovala, že jde o skvělé a zcela bezproblémové děti. Když je ale letos přivezl jejich otec na chatu, lekli jsme se. Vůbec jsme je nepoznávali. Byly hubené jako pometla. Dříve přijely a vrhly se na babiččiny buchty. Byla radost pro ně vařit. Nyní dámy nejedí skoro nic. Ve všem se šťourají, honí jídlo po talíři, ale do pusy si ho dají minimum. Jedna je vegetariánka, druhá veganka a ta třetí má zase dlouhý seznam toho, co nejí.Babička z nich byla zničená a vůbec nevěděla, co má vařit. Na všechno se ošklíbaly. Snědly dvě mrkve, bílý jogurt a ještě možná jablko. To jim stačilo na celý den. Ale tohle přece není výživa, kterou potřebuje organismus ve vývoji. Přitom se stále prohlížejí v zrcadle a zdůrazňují, jak jsou tlusté. Ta nejmladší občas něco sní a pak jde zvracet.Nechápu, že jejich rodiče už dávno nezasáhli. Asi spoléhají na to, že jsou holky rozumné a velké, takže se jim nemusejí tolik věnovat. Oba mají náročné povolání.Dívky si přivezly štosy dámských a holčičích časopisů, a tak jsem si je prošel. Byla to pro mě novinka. Modelky vychrtlé jak žehlicí prkna, samé rady, jak zhubnout, různé druhy diet...Mám o zdraví vnuček upřímný strach.

Svět módy je jedním z největších byznysů. A právě ten vytváří současný anorekticky vyhublý vzor. Otrocká snaha se mu připodobnit může dívky zdravotně poškodit, případně i zničit.

Zmíněný ideál navíc děvčata neučí tomu, aby si vážila své individuality. Naopak, chce po nich, aby se dívky staly členkami stejně zaměřeného stáda. Cílem výchovy by mělo být to, aby si vytvořily správný vztah ke svému tělu. A nepodléhaly módním diktátům. To však dokáže jen člověk zralý a odpovědný.

Vztah ke svému tělu si člověk utváří od dětství, ale rozhodujícím mezníkem, zvláště pak pro dívky, bývá období dospívání.

Proč sehrává v sebevědomí dívky důležitou roli její vztah s otcem

Děti

Jejich tělo se začne měnit, nabývá ženských tvarů a řada dívek si s tím neví rady. Nedokáže rychle vstřebat tyto změny. Přitom je prožívá velmi citlivě. Neustále se srovnává s druhými a přemítá o své atraktivitě. Děvčata pak bývají přecitlivělá na to, jak je vnímá okolí a lidé, ke kterým se citově vztahují: vrstevníci, kamarádi a rodina.

Proto by od svých nejbližších, hlavně od rodičů, měly dívky dostávat signály, které je budou ujišťovat, že jsou v pořádku a vypadají dobře. Měly by být povzbuzovány v tom, aby nevnímaly jen své tělo, ale i to, co cítí. Jinak se budou těžko sebevědomě prosazovat.

Anorexie začíná až u čtvrtiny žen posedlostí zdravou výživou

Zdraví

Nejdůležitější zrcadlo je pro dospívající rodina

Pokud v rodině funguje všechno dobře, dítě méně podléhá diktátu nesmyslné módy. Rolí otce je, aby svým dcerám říkal, jak jsou krásné a jedinečné. To je jeden ze základních kamenů ženského sebevědomí. Takto vychované dívce žádný trouba nenamluví, že je bezcenná a nehezká.

Módní časopisy dávají dívkám jasný vzor: krásná znamená být hubená nebo spíš vychrtlá. Slavný malíř Josef Mánes by při pohledu na současné modelky žasl. Kam se poděly krásné slovanské děvy lepých tvarů... A mistr Kremlička by dnes musel své modelky hledat v ordinacích obezitologů.

Když to dívky přeženou, mohou si hodně ublížit. Z věčných diet snadno vzniknou vážné poruchy příjmu potravy. Ty představují těžká psychická poškození, která musí léčit lékaři. Takové léčení trvá dlouho a ne vždy je úspěšné.

Sedm výstražných signálů, které značí poruchu příjmu potravy

Styl

Hodně dívek na tyto poruchy dokonce zemře. Přitom vše začíná nevinně, střídáním diet a touhou po štíhlosti.

Ve skutečnosti, v reálném životě, je krásná žena přiměřeně štíhlá, se správně tvarovanou postavou, navíc kypí zdravím a energií. Rozhodně to není žádná vyzáblá, věčně utrápená a hladová anorektička.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám