Hlavní obsah

Otcové ovlivňují vývoj řeči u batolat více než matky

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otcové ovlivňují vývoj řeči u dvou až tříletých batolat více než jejich matky. Platí to ovšem pouze pro rodiny, kde jsou přítomni rodiče obou pohlaví a kde se na výchově podílejí oba. Čím zajímavější a pestřejší je slovní zásoba otců, tím je vývoj rychlejší a dokonalejší.

Článek

Experti z University of North Carolina sledovali dvouleté děti s jejich rodiči během hry a zaznamenávali je videokamerou. Otcové používající bohatší slovní zásobu měli na vývoj řeči u batolat větší vliv než matky.

"Většina dosavadních studií, které se zaměřovaly na vývoj jazyka včasných fázích, se zabývala především vlivem matek. Nové objevy však prokazují, že muži by měli být zapojeni do všech sfér v rodině, především pak do výchovy dětí, neboť u nich výrazně ovlivňují vývoj jazyka a školního čtení," tvrdí doktorka Nadya Panscofarová ze Severní Karolíny.

Vědcům se podařilo rovněž potvrdit vliv výchovy v prvních třech letech života na jazykové schopnosti batolete. Děti z rodin s kvalitní a pečující výchovou od narození ve třech letech mluví mnohem lépe než jejich vrstevníci, jimž rodiče pozornost příliš nevěnují.

Většinou platí, že čím vyšší vzdělání rodiče mají, tím jsou jejich jazyk a vyjadřovací schopnosti složitější a účinek na vývoj řeči u dětí je tak silnější.

Reklama

Související články

Když dítě ničí rodinu i učitele

Pokud naši ratolest postihne porucha pozornosti s hyperaktivitou, pocítí to na vlastní kůži rodiče i učitelé. Dítě je nesoustředěné, nedává pozor, vykřikuje,...

Otec na rodičovské dovolené

Rodičovská dovolená může pro otce znamenat nutnost i životní styl. Vyplývá to ze sociologických studií i z odpovědí samotných otců. Většímu počtu tatínků...

Táta na půl úvazku

Nedávný výzkum v českých rodinách odhalil zarážející fakt. Průměrný český otec se svému dítěti aktivně věnuje jen necelých deset minut denně.

Výběr článků

Načítám