Hlavní obsah

Láska k dítěti je u žen i mužů dána hormony

– PRAHA

Mnozí se domnívají, že v těhotenství hormony působí pouze na chování a city žen, pravda je ale taková, že i u mužů se při soužití s těhotnou vytváří hormon vasopresin, který u nich zmírňuje agresivitu a orientuje je především na rodinu.

Článek

V těhotenství "ze ženy dělají matku hormony", říká lékařka novorozeneckého oddělení Ústavu mateřství v Thomayerově nemocnici Magdalena Paulová. Jsou to nejen ženské hormony, jejichž produkce v těhotenství stoupne, ale i specifické hormony, které se vytvářejí v mozku ženy. Nejzávažnější a nejefektivnější jsou hormony oxytocin a prolaktin.

Oxytocin, který spouští porod a působí stahy dělohy, zároveň mění chování matky ještě v těhotenství. Říká se mu někdy také hormon lásky. Nastávající maminka se přestává starat o své okolí, dokonce už ji tolik nezajímají kamarádky, a koncentruje se na dítě.

Nepřestává ji však zajímat životní partner a soužití s těhotnou mění i budoucího otce. V jeho těle se při soužití s těhotnou začne vytvářet chemikálie, přesněji hormon vasopresin, který snižuje mužům přirozenou agresivitu a více je orientuje na rodinu. Někdy se tomuto hormonu říká také hormon monogamie.

Díky hormonům první hodina po porodu ženu a muže neobyčejně stmeluje

V současnosti je stále více tatínků přítomných u porodu. V Ústavu mateřství podle Paulové "asistují" u poloviny narození potomka. První hodina po příchodu novorozence na svět ženu a muže neobyčejně stmeluje. Hormon oxytocin se začíná, byť v malé míře, tvořit i u muže a stoupá hladina vasopresinu. Zvyšuje se nejen produkce obou hormonů, ale i feromonů. Feromony, které se vytvářejí v kůži, běžně ovlivňují nejen sexuální přitažlivost, ale vůně ovlivňuje i vztah k dítěti.

Po porodu a základním ošetření se přikládá novorozenec na kůži matky. Je ale možné ho přikládat i na kůži novopečeného otce, například někteří tatínkové si proto rozepnou košili nebo se svléknou do půli těla. Dítě se rodí do prostředí, kde je přibližně o deset stupňů Celsia méně než v těle matky. V místě, kde se dotýká lidské kůže, se teplota vyrovnává, zbývající část těla má přikrytou.

Při porodu se v těle rodičky uvolňují také opioidní látky, které působí, že matka velmi brzy zapomene na charakter bolesti. Vzpomene si pouze na to, že to nebylo příjemné. Je to, jako by byla ovlivněna narkotickou látkou a je těsně po porodu klidná, vyrovnaná a spíše radostná.

Podle Paulové dělají chybu ženy, které v počátečních týdnech tatínky nezapojují do péče o miminka, protože je buď nechtějí zatěžovat nebo se jim zdá, že jsou nešikovní a že ony samy vše zvládnou lépe a rychleji.

Reklama

Související články

Práce a těhotenství

Těhotenství je zlomovým okamžikem v životě každé ženy. Tento stav s sebou přináší mimo jiného i velmi výrazný zásah do pracovních aktivit žen. Jaké rozkoly...

Výběr článků

Načítám