Hlavní obsah

Krémy proti vráskám používají i dospívající, řídí se radami ze sociálních sítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě a zejména platforma TikTok jsou plné tipů od influencerů, jakou kosmetiku používat a proč. Jenže nikdo z nich není skutečným odborníkem, a jejich rady tak mohou nejen dospívajícím ublížit. Tato problematika se přitom netýká jen dívek, stále více o svou pleť pečují také chlapci.

Foto: Profimedia.cz

Dospívající často používají naprosto nevhodné přípravky na pleť (ilustrační foto)

Článek

Videa na sítích, aby zaujala, musí být provokativní, extrémní, mnohdy toxická. Jen tak mají schopnost stát se virálními, sdílenými. A taková se díky algoritmům dostanou k vaší dceři či synovi. Dermatologové tak stále častěji napravují poškození pleti, které vzniklo u dětí právě sledováním nevhodného a nedovysvětleného obsahu.

Na rovinu si řekněme, že influencery nelze považovat za odborníky, jejich základní snahou je prodat. Získat benefity od firmy, značky, kterou propagují. A že jejich videa sleduje cílová skupina, která by neměla? Koho to zajímá? Stejným způsobem se může u dětí rozvíjet nejen závislost na nevhodných beauty produktech, ale také vznikat podhoubí pro psychické poruchy.

Sledovat tutoriály na všech platformách jistě nemusí být nic špatného, pokud k nim přistupujete tak, že jsou natočeny pro vaše pobavení. Podobný odstup si teenageři podle odborníků zachovat neumějí, protože stále ještě nemají rozvinuté kritické myšlení, takže kopírují přesně to, co vidí u oblíbených influencerů.

V současnosti například letí informace o tom, jak si vytvořit přirozený contouring. Tedy jak nanášet krém s SPF jen na určité oblasti obličeje, ostatní nechat bez ochrany. Také je v kurzu domácí mikrojehličkování, různé druhy skincare, informace o tom, že pro teenagery jsou vhodné takové či onaké exfolianty, aby neměli kruhy pod očima, případně přípravky a séra s retinolem.

Barbora Vegrichtová: Děti jsou snadným terčem pro extremisty a další toxická hnutí

Děti

A tak se stále častěji stává, že maminkám dospívajících dívek se záhadně ztrácí kosmetika pro zralou pleť z toaletního stolku či strašně rychle ubývá její obsah. A když zajdete do pokojíčku, tak tam možná naleznete i další produkty pro stárnoucí pleť, kterou si dcera tajně kupuje z kapesného, protože chce vypadat mladě a svěže. Vnímáte také, jaký nesmysl to je?

Ve skutečnosti mladá pleť nic ze složitě vyvinutých přípravků pro zralou pleť nepotřebuje, je krásná sama o sobě. Teenageři například nevědí, že s retinolem či kolagenem se musí zacházet velmi opatrně – nikdo jim to totiž ve dvouminutovém tutorialu neřekl.

Teenageři by se měli naučit klasické skin rutině, pečovat o pleť s akné a rozhodně neexperimentovat s přípravky pro zralou pokožku.

„Děti neřeší, že jim influencerka doporučuje absolutně nevhodný přípravek pro jejich věk. Zkrátka vidí, že jejich oblíbená hvězda sociálních sítí používá nějaký krém, tak ho chtějí také, bez ohledu na to, že není vhodný pro jejich věk ani typ pleti. Například obsahuje kyseliny, retinoly, což jsou složky, které by teenageři v péči o pokožku používat rozhodně neměli. Jejich pleť je citlivá a nevhodné přípravky mohou vést ke zničení pokožky,“ upozorňuje vizážistka Lucie Janků.

„Pokud si zničí pleť dospělý, je to jeho odpovědnost, ale to, že dítě nebo dospívající chce jen to, co vidí u ostatních, nebo co by „měl“ mít, to je věc, která by se neměla podceňovat,“ dodává.

V době dospívání jsou děti velice snadno náchylné k tomu podléhat trendům. Což se děje z mnoha důvodů. Oblíbený influencer jako životní vzor, snaha o krásu za všech okolností, protože na sociálních sítích zkrátka uspějí jen krásní, mít přehled a vlastnit všechny trendující výrobky, nebýt ve své sociální bublině stejně ovlivněných teenagerů mimo.

Anketa

Máte přehled o tom, jakou kosmetiku používají vaši dospívající?
Ano, nakupujeme ji spolu
52,6 %
Ano, ale už jsme doma řešili, že používal/a něco nevhodného
21,6 %
Myslel/a jsem, že ano, ale teď si úplně nejsem jistý/jistá
6,9 %
Ne, kosmetiku si kupuje sám/sama, budu to muset zkontrolovat
2,6 %
Ne, doufám, že má rozum
16,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 116 čtenářů.

Strach o to, že teenageři používají nevhodné přípravky na pleť, se může jevit jako zbytečný, na druhou stranu je jen špičkou ledovce a jeho přehlížení může vést k hlubším problémům v době dospívání.

Síla sítí je neuvěřitelná a je odpovědností rodičů vědět, kdo je pro děti vzorem, jaké trendy se snaží napodobit. Nevhodně zvolenou kosmetikou může podobná závislost začít, pokusem o dokonalou fotografii nad propastí skončit.

Nenechte své děti balancovat na hraně světa, kterému zatím nerozumějí a ani rozumět nemohou. Právě proto, že jsou to děti. Úkolem rodičů je proto pochopit, proč jsou jejich děti tolik přitahovány chováním influencerů, a uvědomit si, jaký má právě toto pasivní trávení volného času vliv na jejich zdraví ve všech aspektech toho slova.

Od časopisů po internet aneb Jak sociální média narušují vnímání lidského těla

Zdraví

Když dospívající nerespektuje žádná pravidla a každý rozhovor s ním končí konfliktem

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám