Hlavní obsah

Konečně zase ve škole aneb Jak to dětem co nejvíce zpříjemnit

Právo, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho menších dětí má v tomto týdnu jednu výsadu. Mohou jít fyzicky do školy. Něco, co bylo samozřejmostí, je teď výsadou. Žádné překážky v podobě roušek nebo testování jejich touhu po vrstevnících či učiteli nezmenšují.

Foto: Profimedia.cz

Budou-li rodiče v pohodě, budou i děti.

Článek

Děti poprvé v kontextu školy zažívají princip, když něco chci, musím pro to taky něco udělat a možná i překonat diskomfort nebo strach. Roušky, testy, rotační výuka.

Nebudu se pouštět do hodnocení, co je na celé situaci dobře nebo špatně. Zaměřím se na to podstatné. Těšení a chuť dětí vracet se fyzicky do vztahů, povídat si, smát se, lumpačit, učit se.

Budou-li rodiče v pohodě, budou i děti

Pokud máte obavy a strach, jste naštvaní, zkuste vše zpracovat a nepřenášet na dítě. Ty jejich zářivé oči z možnosti obejmout se s kamarádem za to stojí.

Všechno se dá dítěti vysvětlit přístupem: všechno zlé je k něčemu dobré a všechno dobré je k něčemu zlé.

Zkuste sami sebe nehodnotit, jací jste byli pro děti v roli “učitele”

V době on-line výuky jste dělali to nejlepší, jak to šlo. Nebojte se, učitelé ve škole vás nebudou se sebou srovnávat. Nebudou hodnotit, kolik se dítě díky vám naučilo nebo nenaučilo.

Do školy nešla. Rodiče nechtějí testy ani roušky

Domácí

Rotační výuka jako adaptace na změnu

Děti, které si hůře zvykají, mohou být plné emocí, plačtivé, agresivní. Přijměte jejich emoce, povídejte si.

Využijte způsob rotační výuky k podpoře jejich schopností vyrovnávat se se změnou. Tato schopnost je do života hodně posílí.

Využijte rituály a talismany

Pomocí rituálů můžete rozlišit rozdílné týdny v učení. Týden, kdy jde dítě do školy, se můžete rozloučit legračním pokřikem nebo plácnutím rukou, popřípadě si vezme dítě do kapsy talisman pro štěstí a sebejistotu.

V týdnu, kdy je dítě doma na on-line výuce, může před začátkem nakreslit u snídaně smajlík. Úplně nejlepší je, když si rituál vymyslí dítě samo.

Povídejte si o očekáváních

Děti nejdou do školy pro známky ani pro zkoušení a testy, děti jdou za vztahy a zážitky. Ne vždy se jejich očekávání naplní.

Povídejte si o tom, co by chtěly, a pokud to nepůjde, pomozte jim najít způsob, jak vymyslet, aby je bavilo i to, co je vůbec nebaví. Někdy stačí znormálnění a dítěti říct, že jste to měli podobně.

Toxické fráze, které dětem raději nikdy neříkejte

Děti

Zkuste nastavit znovu řád

Děti se potřebují opírat o opakované pravidelné činnosti. Vytvářejí si tím pocit bezpečí a jistoty.

Vstávání si můžete zpestřit pětiminutovým pomazlením, polechtáním v posteli. Pusťte jim písničku, ať dotančí ke snídani.

Volný čas nechejte co nejvíce na dítěti

Kroužky, do kterých děti chodily, se stále nekonají. Možná se vám bude zdát, že se nudí, budou chodit a dožadovat se vaší pozornosti. Umožněte jim se nudit, i to patří k důležitým aktivitám. Z nudy vzniká nejlepší zábava.

Akademie rodičovství

Soukromá rodinná poradna, která pomáhá všem členům rodiny. Rodičům odlehčit od starostí a nejistot v jejich rodičovské roli, partnerům i jednotlivcům v jejich různorodých životních situacích, dětem s jejich dospíváním. Sdružuje odborníky, kteří rádi pomohou.

Vytváří a realizuje kurzy i semináře pro rodiče, individuální poradenství a konzultace, rodinnou terapii. Více na Akademie rodičovství.

Reklama

Související články

Jak se v životě zdravě prosadit

Připadáte si neviditelní? Možná máte pocit, že vás ostatní neslyší a nevnímají. Případně že přijde katastrofa, když nebudete mlčet a nezůstanete v pozadí. Nebo...

Výběr článků

Načítám