Hlavní obsah

Jak rodiče ovlivnili váš milostný život a jak se vymanit z naučených vzorců

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni víme, že rodiče méně či více formují naši osobnost. Neměli bychom ale zapomínat ani na to, že právě vztah rodičů a jejich přístup k lásce může zásadním způsobem ovlivnit to, jak se následně chováme k našim partnerům a vztahům.

Foto: Profimedia.cz

Děti napodobují to, co vidí u svých rodičů. A v oblasti lásky to platí dvojnásob.

Článek

Kdy jste poprvé slyšeli pojem láska? Kde jste si poprvé všimli náklonnosti mezi dvěma lidmi? A kdo vám ukázal, že mezi partnery existují i občasné neshody, které je třeba řešit?

Hádáme, že odpověď je jednoznačná. Ano, naši rodiče nás v raném dětství seznamují se silnou emocí jménem partnerská láska, a zároveň nevědomky nastavují laťku, podle které o pár let později hodnotíme vlastní partnerské vztahy. S tímto tvrzením souhlasí také psycholožka Rebecca Bergenová, která říká, že rodiče nám v dětství poskytují určitý vzor partnerství.

„Vztah rodičů je prvním a nejvlivnějším příkladem toho, jak se chovat a komunikovat v romantickém vztahu. To, jakým způsobem si rodiče projevují lásku, má opravdu velký vliv na dítě. Následně je velmi pravděpodobné, že tento model dítě převezme a bude ho v dospělosti aplikovat i na svém partnerském vztahu,“ vysvětluje Bergenová.

Napodobujeme dobré i zlé

V případě, že vaši rodiče měli láskyplný vztah plný něhy, tolerance i silné náklonnosti, pak vám pravděpodobně předali to nejcennější, co mohli.

Problém ale přichází v momentě, kdy jejich vztah nebyl jako vystřižený z příručky pro spokojené manželství. Například pokud vaši rodiče nebyli k sobě laskaví a jenom výjimečně se objali či políbili, je skoro jisté, že ani vy neoplýváte náklonností k současnému partnerovi.

Pět věcí, které ženy občas dělají a muži se kvůli nim necítí být dostatečně milovaní

Vztahy a sex

„Děti napodobují to, co vidí u svých rodičů. A v oblasti lásky to platí dvojnásob,“ dodává psycholožka. Zásadní roli hraje také to, jakým způsobem rodiče řešili konflikty.

„Ať už vyjadřujete své emoce zvýšeným hlasem a hádkou, nebo inklinujete k pasivní agresi, pravděpodobně řešíte konflikt stejným stylem jako vaši rodiče,“ říká Rebecca Bergenová pro Brides.

Jak prolomit naučené vzorce?

Pokud sama cítíte, že v některých situacích kopírujete chování rodičů, pak je dobré vědět, že naučené vzorce můžete změnit.

„Zamyslete se nad svým dětstvím a najděte konkrétní chování rodičů, které jste si osvojila v dospělosti. Případně se při hádce zamyslete, zda hlas, jakým komunikujete, je doopravdy váš. Možná vás samotnou překvapí, že intonace i vyřčená slova jsou zcela identická se slovy, kterými komunikovala vaše matka nebo otec,“ tvrdí Bergenová.

V případě, že chcete změnit své chování k partnerovi, máte na výběr hned ze čtyř možností. Podle psycholožky se vyplatí, když se v první řadě vrhnete do čtení odborných knih.

„Doporučuji, abyste si přečetla knihy od psychologického výzkumníka Johna Gottmana, který popisuje různé vzorce chování v partnerských vztazích,“ říká psycholožka a dodává, že díky čtení odborných knih se také naučíte, jak zvládat konflikty a jak dosáhnout emocionálního propojení s partnerem.

Jak ovlivnit ostatní a inspirovat je svým názorem. A to vše bez manipulací

Vztahy a sex

Druhou možností je vedení deníku. „Díky osobnímu deníku si zvýšíte sebevědomí a začnete si všímat myšlenek a pocitů vůči partnerovi. Zkuste následně tato zjištění porovnat s tím, jak spolu komunikovali vaši rodiče,“ doporučuje Bergenová.

Dále pracujte na tom, abyste do současného vztahu přinášela nové způsoby komunikace. Co třeba políbit partnera vždy, když bude odcházet z domu? Postupem času je možné, že nové vzorce vytlačí vzorce staré. A v neposlední řadě se můžete obrátit na odborníka.

„Pokud i nadále nedokážete vzorce prolomit, je nutná terapie. Vyškolený terapeut vám pomůže identifikovat negativní vzorce a společně přemůžete překážky, které stojí v cestě za implementací pozitivních vzorců chování,“ dodává psycholožka.

Proč je dobré psát si osobní deník i v dospělosti

Zdraví

A co děti?

Všichni rodiče chtějí, aby jejich děti byly šťastné nejen v dětství, ale i v dospělosti. I proto je důležité, abychom nepodceňovali skutečnost, že i naše děti „okoukávají“ způsob, jakým komunikujeme s partnerem.

„Buďte pro vaše děti vzorem a chovejte se k partnerovi tak, jak chcete, aby se jednou chovali vaši potomci ke svým partnerům. Naučte své děti vyjadřovat pocity a vysvětlete jim, že horlivé chování ještě žádný konflikt nevyřešilo. Naopak klíčem k úspěchu je otevřená komunikace,“ říká Bergenová.

„Milujte své děti bezpodmínečně a vyjadřujte jim lásku několika způsoby. Pomozte jim pochopit přijatelné a nepřijatelné chování a to, že určité chování má pozitivní či negativní důsledky,“ říká psycholožka a dodává, že děti by také měly vědět, že chybovat je lidské. Důležité je pouze to, aby se z vlastních chyb dokázaly ponaučit.

Reklama

Související články

Jak rodiče manipulují s dospívajícími dětmi

Rodiče dospívajících dětí zápasí s řadou problémů. Jedním z nich je, že nad nimi postupně ztrácejí kontrolu. Někteří z nich pak sáhnou k manipulaci jako ke...

Jak moc otcové ovlivňují vztahy svých dcer

Role otce ve výchově dětí je velmi důležitá. Ovlivňuje nejen jejich dětství, ale i jejich budoucnost. Zatímco pro chlapce je táta velkým vzorem, od kterého se...

Výběr článků

Načítám