Hlavní obsah

Když vás vaši puberťáci nenávidí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vychovávat malé děti není nic jednoduchého, natož dospívající, které ovládají hormony s notnou dávkou vzdoru a touhou po samostatnosti. Z milých dítek se tak stávají často neurvalí nevychovanci, kterým nic není dost, a rady rodičů jsou jen na obtíž. Občas tak řeknou či udělají něco, co rodiče velmi zabolí. Proč to dělají?

Foto: Profimedia.cz

Dobrý rodič nemusí být středem života svých dětí.

Článek

V první řadě by si rodiče měli uvědomit, že se u dospívajících mění sociální vazby. Zatímco jako malí chodili se svými problémy prvotně za rodiči, v období puberty upřednostňují kamarády. A není za tím nic špatného. V dospívání jednoduše přátelé hrají prim a zákazy v tomto směru nefungují, naopak vztahy jako takové narušují.

Je to součástí přirozené vývojové fáze, kdy si mladí hledají své místo na zemi bez všech ochranných zón svých nejbližších. Ze všeho nejvíc touží po nezávislosti a osamostatnění, a tak se učí, jak na to. Samozřejmě ne vždy období poznání probíhá dle společenských norem. Určitá forma rebelství jen napomáhá v hledání vlastních životních postojů.

„Rodiče mohu uklidnit, veškeré hodnoty, které svým dětem vštěpovali do 11 let věku, v dětech zůstanou, a jakmile přejde období puberty, opět začnou ovlivňovat jejich život,” vysvětluje na svém blogu terapeut Christopher Smith.

Klíčem ke všemu je otevřený dialog

Mnoho rodičů se v tomto období ptá, proč je jejich potomci tolik nenávidí? Kdyby je přeci měli rádi, tolik by jim neubližovali...

„Realita ale může být opravdu jiná, než se na první pohled zdá. Rodiče nikdy nesmí dát na své okamžité dojmy, je zapotřebí potlačit své vlastní ego a snažit se s puberťákem vést otevřený dialog. Nevnucovat mu své názory, životní zkušenosti, ale dát mu najevo své pocity,” doporučuje Smith.

Dobrý rodič nemusí být středem života svých dětí. Dobrý rodič musí vědět, že jsou jeho děti v bezpečí a vyrůstají z nich zodpovědní a zdravě sebevědomí dospěláci. To je pro utváření harmonických vztahů v rodině to nejdůležitější.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přežít s puberťákem

Období puberty zastihne každého dospívajícího. I my rodiče jsme si jím samozřejmě prošli. Každý člověk prožívá své pubertální období jinak. Někdo je protivný,...

Výběr článků

Načítám