Hlavní obsah

Jak předejít nepříjemnostem při cestování s dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování s dětmi je obecně považováno za obtížnou, někdy až namáhavou záležitost. Můžeme si ho však i užít a nemusí se stát noční můrou, když nic nezanedbáme a na cestu se řádně připravíme.

Článek

Co udělat ještě před odjezdem?

Nesmíme zapomenout, že naše děti by měly být chráněny stejně jako rodiče a zvlášť pokud se chystáme do exotických či rozvojových zemí, neměli bychom rozhodně podcenit očkování. Nechceme si přece domů přivézt žlutou zimnici, hepatitidu typu A či B, břišní tyfus, choleru nebo tetanus. Asi úplným základem by mělo být očkování proti žloutence typu A či B. Pro oba typy žloutenky je vhodná kombinovaná očkovací vakcína Twinrix.  

Děti se obvykle rychle adaptují na klima teplých krajů, ale jsou daleko citlivější na ztrátu tekutin při pocení nebo zvracení.  Obzvláště velké je riziko při průjmovém onemocnění. I této nepříjemné okolnosti lze ale zabránit např. pomocí užitečných bakterií tzv. probiotik.

Nejprozkoumanější i nejznámější probiotický kmen je Lactobacillus GG, jehož účinky jsou prokázány řadou klinických studií a působí přirozenou cestou na budování rovnováhy ve střevech. Pravidelná konzumace těchto látek obsažených např. v přípravku Bifiform Kid  urychluje zotavování po průjmech způsobených viry i antibiotiky a zabránit úplně"cestovnímu průjmu", ale také udržuje normální střevní mikroflóru, aktivuje přirozenou imunitu a přispívá celkově k obraně organismu před virovými infekcemi. Přípravek je určen pro děti od 3 let a obsahuje dva druhy živých probiotických bakterií spolu s nejdůležitějšími vitamíny a minerály.

Jak cestovat dopravním prostředkem?

Nejvhodnějším dopravním prostředkem je pro děti asi cesta vlakem, kde má dítko dostatečný prostor i možnost pohybu či osobním autem. Auto má velkou výhodu v neomezené možnosti, kdykoli udělat zastávku na proběhnutí a celkovému odreagování dítěte od únavné cesty. Jakmile mu totiž na delší dobu zabráníte v pohybu, začne se cítit špatně, je nervózní, plačtivé a cestu tím neulehčí ani nám.

Určitě je nezbytné zajistit dostatek čerstvého vzduchu, abychom předešli přehřátí. Dětský organismus je k úžehu z horka a dusna náchylnější. Úžeh provází nevolnost, bolest hlavy a někdy také horečka. Kdyby se i přes veškerou opatrnost stalo, že se mu dítě přeci jenom nevyhne, je nutné ho okamžitě přemístit do chladného, stinného prostředí, podat dostatek tekutin, uvolnit oblečení a přikládat studené obklady na čelo i zátylek. Hlavně dostatečný přísun tekutin je naprostou nezbytností. Proto s sebou vezměte odpovídající (raději větší) množství nápojů. Vhodný je zejména čaj - neslazený a nejlépe ovocný, u něhož nevadí že zteplá. Hodí se samozřejmě i voda (ta však, není-li chlazená, může zvedat žaludek a musí být rozhodně bez bublinek, které mohou vést až ke zvracení. Naprosto nevhodné jsou sladké limonády a ovocné džusy, po kterých je ještě větší žízeň.

Má-li dítě sklon ke kinetóze - tzv. cestovní nemoci, při které se objevují bolesti hlavy, závratě, nadměrné pocení, nevolnost a zvracení, podejte mu před cestou některý ze známých léků a držte se přitom přesně doporučeným dávkováním.

Ke všeobecné pohodě na cestách je důležité, aby se dítě při cestě nenudilo. Je dobré vzít nějakou vhodnou, ale oblíbenou hračku, obrázkovou knížku či časopis. Obzvlášť doporučujeme vzít kazetu nebo cd s pohádkou, při které děti často usínají a celkově se zklidní. Starší děti zabavíme např. známou "slovní kopanou", nebo také soutěžemi typu "Kdo uvidí první zastávku autobusu má bod". Tyto jednoduché soutěže děti baví a cesta všem rychle uteče a už nás čeká jenom vytoužená dovolená.

Jakou vybrat dovolenou, aby se dítě nenudilo a vy jste si odpočinuli?

Při výběru ubytování a lokality bychom měli vybírat ty, které jsou přímo pro dovolenou s dětmi určeny. V současnosti nabízejí ubytovací zařízení širokou paletu služeb a možností sportovních vyžití přímo na místě, nebo v bezprostředním okolí. Máme na mysli např. bazén či dokonce vodní park, kde nechybí různé skluzavky, prolézačky, lanové mosty, tobogán, nafukovací hračky atd. Dále také pískoviště, dětské stolní hry, pro ty větší i tenisové hřiště, minigolf, stolní tenis, půjčovna motokár, vodních lyží atd. Některé hotely nabízejí také zábavné večery, dětské diskotéky a různé soutěže.  Na recepci by také měly být k dispozici videokazety, nebo DVD s pohádkami a dětskými filmy. Důležité při výběru je také zjistit, jestli je na pláži dobrý přístup do vody, protože bez koupání si letní dovolenou nedokáže snad nikdo představit, ale lézt s dětmi po skalách do vody by mohlo velmi špatně skončit.

Reklama

Související články

Cesty Čechů do tropů mohou být nebezpečné

Češi rádi objevují i exotické země. Odborníci však varují, že by lidé měli být při výběru dovolené obezřetní a neměli by nic ponechat náhodě. Zejména...

Výběr článků

Načítám