Hlavní obsah

Inspirace na zdravé a přitom chutné svačiny do školy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče mohou významně ovlivnit stravovací návyky svých dětí jednak tím, jak se sami stravují, a pak také svým zájmem o složení dětského jídelníčku. Bohužel jak vyplynulo z průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju, výživovým hodnotám dětské svačiny přikládá důležitost jen asi třetina rodičů, většina z nich přitom pohlíží především na to, aby svačina dítěti chutnala.

Foto: Profimedia.cz

Svačiny jsou pro děti velmi důležité.

Článek

Ve skutečnosti pak školáci svačí místo čerstvého ovoce a zeleniny ne příliš zdravé cukrovinky (téměř polovina dětí), anebo pečivo se sýrem (téměř dvě třetiny dětí). Nevhodná skladba jídelníčku přitom může vést ke zdravotním komplikacím.

„Svačiny jsou pro děti velmi důležité, protože slouží k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Pokud děti pravidelně svačí, jsou méně unavené, mohou se lépe soustředit a jsou schopné podávat adekvátní výkony,“ upozorňuje dietoložka a odborná poradkyně přes výživu PhDr. Karolína Hlavatá.

Proto by výživová hodnota svačin měla být vždy na prvním místě. Nevhodná skladba vede k nadbytečnému příjmu nasycených mastných kyselin a jednoduchých sacharidů, často chybí vláknina a vápník. Ve spojení s nepravidelným jídelním režimem se přitom zvyšuje riziko vzniku nadváhy a obezity nebo dochází k rozvoji poruch příjmu potravy.

„Dopoledne je ideální zvolit porci mléčného výrobku, jako je jogurt, tvaroh, ochucené mléko či zakysaný mléčný výrobek a k tomu ovoce. K odpolední svačině je vhodný kousek pečiva namazaný kvalitním rostlinným tukem či máslem a obložený plátkem šunky nebo sýra a k tomu nakrájená zelenina. Součástí svačiny může být i malá sladkost, ale nesmí se jednat o energeticky příliš hodnotné laskominy,“ doplňuje doktorka Hlavatá.

Luštěninový burger
Pro 6 porcí: 250 g sterilované luštěniny (cizrna/fazole), 1 vejce, 1 malá cibule, 4 hrsti sušených pšeničných klíčků (lze nahradit strouhankou), 150 g sýra eidamu 20% nebo 30%, 1 avokádo, 1 zakysaná smetana light, 6 ks celozrnných housek, bylinky - petrželka/tymián/koriandr, sůl, pepř, řepkový olej na smažení
Postup: Luštěniny propláchneme, přidáme klíčky, nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nastrouhaný sýr, nasekané bylinky. Můžeme mírně osolit a opepřit. Směs promícháme a částečně rozmixujeme (aby ve směsi zůstaly kousky fazolí). Ze směsi vytvarujeme mokrýma rukama tlustší karbanátky, které osmažíme na troše řepkového oleje. Mezitím si připravíme dresink. Pokrájíme nadrobno jedno avokádo, smícháme se zakysanou smetanou a dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Nakonec rozřízneme celozrnnou housku, po vnitřních stranách ji pomažeme dresinkem a naplníme karbanátkem.Nutriční hodnoty na 1 porci energie: 1650 kJ bílkoviny: 20 g tuky: 21 g sacharidy: 40 g
Vajíčkový hamburger
Pro 4 osoby: 4 vejce, 8 krajíců toustového chleba, 100 g Lučiny (polotučný termizovaný sýr), 2 rajčata, rukola
Postup: Nasucho připravíme volská oka, každý chléb pomažeme z jedné strany sýrem nebo tvarohem, poklademe plátky rajčat a trochou rukoly. Nakonec mezi chleby vložíme hotové vejce.Nutriční hodnoty na 1 porcienergie: 1203 kJ bílkoviny: 13 g tuky: 15 g sacharidy: 24 g
Zeleninová pomazánka s rybou
Pro 4 osoby: 1 ks větší mrkve, ¼ celeru, 1 sardinky ve vlastní šťávě, 1 lžíce majonézy light, 100 g Lučiny/ricotty, 1 citrón, 8 krajíců lámankového nebo slunečnicového chleba, sůl
Postup: Mrkev a celer oloupeme a nastrouháme najemno. Slijeme nálev ze sardinek, které smícháme se zeleninou. Zakápneme šťávou z citronu, lehce osolíme a přidáme majonézu a Lučinu/ricottu. Důkladně promícháme (pokud použijeme mixer, pomazánka bude jemnější) a na závěr lehce osolíme, případně opepříme. Pomazánku rozdělíme na 8 krajíců a na závěr můžeme ozdobit citronem.Nutriční hodnoty na 1 porci energie: 1939 kJ bílkoviny: 16 g tuky: 15 g sacharidy: 63 g
Vločkové sušenky s mlékem
Na cca 50 ks sušenek: 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mrkve, ½ hrnku cukru, ½ hrnku hrozinek, ½ hrnku rostlinného oleje, 2,5 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky soli, 1 vejce
Postup: Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Plech vyložíme pečícím papírem, na který nanášíme těsto. Jednu sušenku upečeme z těsta o množství zhruba polévkové lžíce. Po vystydnutí podáváme se sklenicí mléka.Nutriční hodnoty na 1 porci:1 sušenka energie: 260 kJ bílkoviny: 1 g tuky: 3 g sacharidy: 8 g250 ml mléka energie: 573 kJ bílkoviny: 8 g tuky: 5 g sacharidy: 12 g
Humus se zeleninou
Pro 6 porcí: 300 g sterilované cizrny, 1/2 ks citrónu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce pasty tahini (ze sezamových semínek), ½ lžičky soli, pepř, česnek, okurka/mrkev dle libosti
Postup: Cizrnu opláchneme vodou a zakápneme šťávou z citronu, olejem, rozdrceným česnekem a pastou tahini. Důkladně rozmixujeme, podle potřeby naředíme vodou. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleninovou oblohou (okurka/mrkev).Nutriční hodnoty na 1 porci energie: 1340 kJ bílkoviny: 10 g tuky: 12 g sacharidy: 45 g

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám