Hlavní obsah

Ekonomie by měla být součástí výuky už na základní škole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavést výuku ekonomické gramotnosti na základních školách si přejí odborníci z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a Nadačního fondu Arnošt. Učitelé mají zařadit základy ekonomie do matematiky a základů společenských věd. Školy také mohou v rámci vlastních vzdělávacích programů vytvořit samostatný předmět zaměřený na hospodářství. Fond Arnošt jim chce s výukou pomoci, vydal proto knihu Tajný deník Barborky Syslové, která přibližuje ekonomii zábavnou formou.

Článek

Celá školská soustava stále vychovává zaměstnance, je nutné podpořit aktivní přístup k podnikání," říká Petr Kolátor z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Podle něj je nejlepší soustředit se na děti už na druhém stupni základní školy, aby se mohly na podnikání připravit s předstihem.

"Přestože žijeme už dlouho ve státu s tržní ekonomikou, lidé se v této problematice málo orientují," myslí si Viktor Vojtko z Nadačního fondu Arnošt. Podle něj děti dobře zvládají například formou příběhů látku, se kterou mají často problém i dospělí. Odborníci se domnívají, že zavedením výuky ekonomické gramotnosti se budou díky dětem v problematice lépe orientovat i jejich rodiče.

Záměr podporuje i ministerstvo financí. Chce, aby učitelé zařadili pojmy jako rozpočet nebo inflace do hodin matematiky a základů společenských věd. Fond Arnošt plánuje Tajný deník Barborky Syslové přeložit do angličtiny, aby se učitelé mohli ekonomii věnovat i při výuce jazyků.

Nadační fond Arnošt na podporu finančního vzdělávání byl zřízen v roce 2005. Publikuje a doporučuje knihy a materiály, podle kterých by se děti ve školách měly ekonomické gramotnosti učit. Vydává také počítačové hry, například Cash Flow 101 nebo Akcie a Opce, díky kterým se děti mohou základům ekonomie učit i doma. Zakládá také kluby Sysla Arnošta, ve kterých se děti po vyučování hravou formou seznamují s podnikáním.

Reklama

Související články

Odklad školní docházky

Prvního září by měly do školy nastoupit všechny děti, které v daném roce k 31. srpnu dovršily věk šesti let. Výjimkou jsou děti, které mají odklad školní...

Školní pomůcky pro prvňáčky

Rodiče, kteří mají budoucího prvňáčka, se na sklonku prázdnin často ocitají uprostřed horlivých příprav na začátek školního roku. A jelikož prvňáček toho...

Výběr článků

Načítám