Hlavní obsah

Ekonomie by měla být součástí výuky už na základní škole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavést výuku ekonomické gramotnosti na základních školách si přejí odborníci z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a Nadačního fondu Arnošt. Učitelé mají zařadit základy ekonomie do matematiky a základů společenských věd. Školy také mohou v rámci vlastních vzdělávacích programů vytvořit samostatný předmět zaměřený na hospodářství. Fond Arnošt jim chce s výukou pomoci, vydal proto knihu Tajný deník Barborky Syslové, která přibližuje ekonomii zábavnou formou.

Článek

Celá školská soustava stále vychovává zaměstnance, je nutné podpořit aktivní přístup k podnikání," říká Petr Kolátor z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Podle něj je nejlepší soustředit se na děti už na druhém stupni základní školy, aby se mohly na podnikání připravit s předstihem.

"Přestože žijeme už dlouho ve státu s tržní ekonomikou, lidé se v této problematice málo orientují," myslí si Viktor Vojtko z Nadačního fondu Arnošt. Podle něj děti dobře zvládají například formou příběhů látku, se kterou mají často problém i dospělí. Odborníci se domnívají, že zavedením výuky ekonomické gramotnosti se budou díky dětem v problematice lépe orientovat i jejich rodiče.

Záměr podporuje i ministerstvo financí. Chce, aby učitelé zařadili pojmy jako rozpočet nebo inflace do hodin matematiky a základů společenských věd. Fond Arnošt plánuje Tajný deník Barborky Syslové přeložit do angličtiny, aby se učitelé mohli ekonomii věnovat i při výuce jazyků.

Nadační fond Arnošt na podporu finančního vzdělávání byl zřízen v roce 2005. Publikuje a doporučuje knihy a materiály, podle kterých by se děti ve školách měly ekonomické gramotnosti učit. Vydává také počítačové hry, například Cash Flow 101 nebo Akcie a Opce, díky kterým se děti mohou základům ekonomie učit i doma. Zakládá také kluby Sysla Arnošta, ve kterých se děti po vyučování hravou formou seznamují s podnikáním.

Reklama

Související články

Odklad školní docházky

Prvního září by měly do školy nastoupit všechny děti, které v daném roce k 31. srpnu dovršily věk šesti let. Výjimkou jsou děti, které mají odklad školní...

Výběr článků

Načítám