Hlavní obsah

Dnešní rodiče věnují dětem více času než předchozí generace

San Diego

Dnešní rodiče se neustále obávají, že se svými dětmi netráví dostatek času. Ovšem jejich vlastní rodiče jim samotným nevěnovali tolik péče a pozornosti, jako věnují oni dnes svým potomkům. Tvrdí to ekonomové ze San Diega, kteří srovnali preference rodičů dnešní doby a z roku 1965.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče se bojí, že se svými potomky tráví málo času. Není tomu tak.

Článek

Zajímavá fakta si pak ověřili v dalších studiích a zjistili, že k prudké změně v přístupu k dětem došlo v polovině devadesátých let. Tehdy se hodně začalo mluvit o významu kvalitně stráveného času s dětmi.

Před rokem 1995 strávily matky v průměru 12 hodin týdně potřebami svých dětí. V roce 2007 to už bylo ale v průměru 21,2 hodiny týdně u vysokoškolsky vzdělaných a 15 hodin týdně u žen s nižším stupněm vzdělání.

Ačkoli matky stále věnují svým dětem více péče než otcové, i u tatínků došlo k nárůstu doby, kterou věnují právě dětem. Zatímco před rokem 1995 vysokoškolsky vzdělaní muži trávili s potomky asi 4,5 hodiny týdně, dnes je to 9,6 hodiny, zatímco muži s nižším vzděláním se posunuli z 3,7 hodiny na 6,8 hodiny týdně.

„Rodiče mají stále pocit, že netráví s dětmi dost času. Je to způsobeno tím, že musejí mnohdy velmi tvrdě pracovat a tak jim připadá, že ochuzují právě své děti. Nikdy jsem nepotkala rodiče, kteří by měli pocit, že tráví s dětmi dostatek času,“ vysvětluje newyorská expertka Ellen Galinská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám