Hlavní obsah

Děti vědí, jak zdravě jíst a sportovat, ale nedělají to

Novinky, das

Z pohledu zdravé výživy i zdravého životního stylu jsou dnešní děti mnohem lépe informované než před lety. Bohužel vědět nestačí, což se ukazuje jako největší problém dětí v současné době. A to zejména u žáků z vyšších ročníků základních škol, kteří nedodržují pravidelný stravovací režim a v porovnání s mladšími dětmi se i méně hýbou.

Foto: Profimedia.cz

Děti se nerady vzdávají svých oblíbených jídel.

Článek

Podle rozsáhlého průzkumu, kterého se zúčastnilo 3 257 žáků základních škol v rámci projektu s názvem Prevence a včasný záchyt dětské obezity, trpí 32 % dívek na prvním i druhém stupni základních škol, 34 % chlapců na prvním stupni a 38 % na druhém stupni trpí nadváhou nebo dokonce obezitou.

A to přestože většina z nich má velmi dobrý přehled o tom, co by měl obsahovat jejich jídelníček a naopak čeho by se měli vzdát. Zároveň si jsou moc dobře vědomi, jak moc je pro ně důležitý pohyb.

„Teoretické znalosti jsou dobrý základ. Teď je ale hlavně na rodičích, aby jim tyto znalosti pomohli uvést do každodenní praxe,“ upozorňuje RNDr. Pavel Suchánek z poradenského centra Výživa dětí.

Mnoho rodičů v tomto směru sází na školu, ale to nikdy nebude tak fungovat, když sami rodiče nezmění stravování a životní styl v domácnosti.

S věkem se děti méně hýbou a tloustnou

Z výsledků průzkumu také vyplynulo, že sport je součástí životního stylu 83 % školáků. Zatímco závodně jich sportuje 41 %, zbývajících 42 % sportuje rekreačně, a to jak pravidelně (22 %), tak nepravidelně (20 %). Nejčastějším sportem, kterému se školáci věnují, je fotbal a florbal. Tyto dva hlavní sporty jsou na jednotlivých školách doplněny tancem, veslováním, tenisem či thaiboxem. Pokud děti nesportují (17 %), nejčastějším důvodem je nezájem (35 %) a nedostatek času (28 %).

Bohužel s věkem aktivita dětí výrazně klesá. „Nejmarkantnější je rozdíl u dětí na prvním a druhém stupni základních škol, kdy po přechodu na druhý stupeň klesá počet pravidelně sportujících dětí o 60 %, přičemž v osmých a devátých ročnících až o 80 %. Tento fakt se jasně projevuje i na skladbě těla, protože nejhorší výsledky, tedy nejvyšší podíl pasivní hmoty (tukové tkáně) měly děti z nejvyšších ročníků základních škol, a to zejména chlapci,“ vysvětluje RNDr. Pavel Suchánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Vegetariánství pověsili na hřebík

„Když jsem si po dvanácti letech bez masa a částečně i bez vajec a mléka vložila do úst kousek hovězího masa, pocítila jsem něco jako extázi,“ přiznává...

Výběr článků

Načítám