Hlavní obsah

Děti rodičům prodlužují život až o dva roky, tvrdí studie

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli malé děti často svým rodičům přinášejí probdělé noci, ustavičnou starost a provětranou peněženku, podle nové studie, uveřejněné v britském listu The Telegraph, mohou v dospělosti prodlužovat délku jejich života.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci ze stockholmské lékařské univerzity Institut Karolinska se zaměřili na vzorek jednoho a půl miliónu lidí, kteří se narodili nejdříve v roce 1911. Zkoumali u nich, kdy zemřeli a zda v životě měli děti.

Zjistili, že otcům se život na rozdíl od bezdětných mužů prodloužil až o dva roky, matkám se věk při úmrtí průměrně zvýšil o 18 měsíců.

Podle vědců je vyšší dožití výsledkem láskyplné péče od potomků, díky které starší lidé dbají na pravidelné kontroly u lékaře a vedou aktivní život.

Podle starší studie může osamělost či ztráta partnera přivodit starším jedincům předčasné úmrtí, což přítomnost dětí kompenzuje. U svobodných a navíc bezdětných mužů je podle vědců riziko předčasné smrti až dvojnásobné.

Reklama

Související články

Navždy spolu, ale bez dětí

„Mám děti ráda, umím si s nimi pohrát, pohlídat je, nakrmit, přebalit, vykoupat, a pak je ráda odevzdám zpátky mamince,“ říká Monika Procházková, která se loni...

Výběr článků

Načítám