Hlavní obsah

Čtvrtina britských dětí do 10 let drží dietu – bojí se šikany

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posedlost vzhledem a především váhou nabývá v posledních letech nesmírných rozměrů. Vždyť už i malé děti do deseti let drží diety a hlídají si každé kilo. Navíc je trápí všudypřítomná šikana od štíhlejších vrstevníků, a od té je už jen krůček k anorexii.

Foto: Profimedia.cz

Obézní děti jsou častěji šikanovány.

Článek

Server Mail Online uveřejnil nejnovější průzkum, který probíhal mezi 1500 mladými lidmi ve věku mezi sedmi až 18 lety. Z nich si více než 40 procent dětí do deseti let pravidelně hlídá váhu. Téměř čtvrtina z uvedených 40 % dětí si o sobě navíc myslí, že jsou obézní a tak někdy v minulosti držely dietu.

Není nic nového, že děti s vyšší váhou jsou častěji šikanovány. To ostatně dokazuje i zmiňovaný průzkum, při kterém se 28 procent dotázaných přiznalo, že bylo kvůli své hmotnosti šikanováno, přičemž 26 procent z nich raději drží dietu v naději, že nějaké to kilo shodí.

Dokonce i takto malé děti (38 %) už tvrdí, že jsou ovlivněny "dietou posedlou společností".

K hubnutí používají projímadlo

Stejně šokující výsledky zjistili výzkumníci i u mládeže ve věku 11 až 13 let. Z těch se 61 procent přiznalo, že mají obavu o svoji váhu a 45 procent připouští, že v minulosti drželo dietu. Pravidelně se jich váží polovina a taktéž polovina trpěla kvůli váze šikanou.

Nicméně poslední průzkum ukazuje, že mnoho dětí se v otázce váhy obrací spíše k extrémním a zdraví škodlivým opatřením, než k pravidelnému cvičení a zdravé stravě. Ze všech věkových skupin si 16 procent dětí k hubnutí pomáhá projímadly a více než čtvrtina navštívila webové stránky o anorexii.

Podle NHS (National Health Service – Národní zdravotnická služba) je obezita mezi mladými Brity poměrně závažným problémem. Například v roce 2008 byli v Anglii jeden ze šesti chlapců a jedna ze sedmi dívek obézní.

Průzkum byl proveden na zakázku pro pořad Dying To Be Thin (zemřít štíhlá) televize ITV1.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se změní život, když se změní váha

Pocit štěstí, zadostiučinění, větší sebevědomí a více energie do života, to zná asi každý, kdo úspěšně shodil kila, která ho trápila. Se změnou postavy...

Top potraviny, které vám pomohou s hubnutím

Naostřete si vidličky a vydejte se do boje za štíhlejší postavu. Spolu s odbornicí na sportovní výživu Leslie Bonciovou si posvítíme na potraviny, které vám...

Hubnutí podle individuálního manuálu

Zhubnout po Vánocích touží většina Čechů. Nicméně ne každá dieta či hubnoucí plán se hodí pro každého. Dvojice renomovaných poradců zdravého životního stylu,...

Výběr článků

Načítám