Hlavní obsah

Bio potraviny začínají dobývat školní jídelny

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče, kteří chtějí dětem dopřát zdravou stravu, se mohou zajímat o projekt nazvaný Bioškoly. Jeho prostřednictvím by se do školních jídelen mělo dostat mnohem více produktů z biofarem než dosud.

Článek

Jde o další šanci k tomu, aby si školáci mohli pochutnat na potravinách bez chemie, které nezatěžují citlivý dětský organismus a byly vypěstovány s ohledem na životní prostředí i chovaná zvířata.

Satisfakcí je kvalita

Rodiče většinou vědí, co jejich potomek ve škole sní a co ne. Tomu přizpůsobují svačiny, které jim dávají, složení školního oběda však neovlivní. Zatím. Projekt Bioškoly jim chce nabídnout příležitost rozhodnout se, zda bio ano, či ne.

Výsledky výzkumu už potvrzují, že ceny za jídla z biosurovin nejsou ve školních jídelnách tak vysoké, jak se očekávalo. Satisfakcí za oběd dražší asi o deset procent by měl být dobrý pocit, že dítě dostává to nejkvalitnější.

Důležité přednosti
ekofarmáři nepoužívají umělá hnojiva a pesticidy
chovaná zvířata žijí v přirozených podmínkách
biopotraviny neobsahují syntetické přídatné látky
ekologičtí zemědělci jsou přísně kontrolován

Alespoň chutné přílohy

Používat biopotraviny při sestavování jídelníčku pro děti se učí třeba na Základní škole v Ronově nad Doubravou na Chrudimsku. Suroviny v biokvalitě se objevují například v luštěninových a těstovinových přílohách, do jídelníčku se zařazuje i biozelenina. Kromě toho se žáci Základní školy v Ronově nad Doubravou na jaře chystají na exkurzi na biofarmu.

Chtít vědět víc

Pokud se ovšem lidé z vedení škol a školních jídelen ani nezačnou zajímat o to, že bio rovná se kvalita a lepší zdraví, těžko se začnou pídit po informacích, jak a kde se dají biopotraviny pro školu získat. Stejně tak jsou na tom děti rodičů, jimž slovo bio nic neříká.

Projekt se snaží odbourat všechny bariéry a vytvořit distribuční řetězec, který školám usnadní přístup k biopotravinám. Iniciátorem záměru je ministerstvo zemědělství, podle nějž mají mít v příštím školním roce zapojené školy na jídelníčku alespoň desetiprocentní podíl biopotravin. Za celým plánem stojí společnost Country Life.  Podrobné informace o projektu: www.bioskoly. cz

Do projektu Bioškoly se zapojilo
35 ekologických zemědělců, výrobců, zpracovatelů a distributorů biopotravin
62 jeslí, mateřských, základních a středních škol a nezávislých školních jídelen

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám