Hlavní obsah

Adoptovaní muži mohou pomocí DNA nalézt své biologické otce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Každé dítě touží poznat své biologické rodiče. Pokud chlapci o své minulosti nevědí téměř nic, můžou jim pomoci genetické testy. Muži, kteří sdílejí příjmení, často sdílí i geny. Když tedy prohledají DNA databáze mužů, mohou zjistit, zda sdílejí jméno s muži, jejichž DNA má stejné charakteristické rysy.

Foto: Profimedia.cz

Genetické podobnosti mezi muži téhož příjmení se projevují na chromozomu Y, který se dědí s otce na syna podobně jako příjmení.

Článek

Genetické podobnosti mezi muži téhož příjmení se projevují na chromozomu Y, který se dědí s otce na syna podobně jako příjmení.

Více než 30 mužů, kteří se zaregistrovali u americké firmy Family Tree DNA, která se zabýván genetickým testováním, takto našlo své "genetické příjmení."

Reportérům BBC to potvrdil ředitel firmy Bennet Greenspan a dodal: "Narůstá nám počet lidí, kteří byli adoptovaní a dali se u nás testovat. Podařilo se nám spojit několik lidí s určitým příjmením. Na tomto základě pak mohou tito lidé alespoň začít hledat otce podle příjmení a místa, kde se oni sami narodili."

Testy, které firma užívá, identifikují až 67 charakteristických znaků chromozomu Y, což dává ohromné množství jedinečných kombinací.

Nejsnáze se hledají muži s méně obvyklým příjmením

"Pokud máte příjmení, které není moc časté, ale není ani velmi vzácné, aby jste ztráceli šanci, že v databází bude někdo jiný se stejným příjmením, pak máte dobrou šanci že své rodné příjmení najdete," dodává Mark Jobling, profesor genetiky na britské University of Leicester, který s firmou Family Tree spolupracuje.

Chandler Barber (37), který byl adoptován hned po narození, služeb filmy využil a zjistil, že sdílí genetické charakteristiky se šesti muži a příjmení všech šesti je nějaká varianta jména "Ritchie". Jistý americký "Ruetschi" mu byl dokonce nápadně podobný.

"To je hodně přesvědčivé. Je to jednoduchý způsob jak se dozvědět něco o vlastních kořenech," řekl k tomu Barber.

Mark Jobling říká, že spojení mezi příjmením a podobností chromozomu Y je tím silnější, čím neobvyklejší je jméno. Dodal ale, že "i u poměrně častých jmen jako je Jefferson, což je obvyklé jméno, nacházíme několik shluků. V rámci každé takové skupinky jsou sdílené podobnosti, ale skupinek je celá řada. Naopak u jména jako je třeba Attenborough existuje jen jedna velká skupina a je jen málo lidí, kteří do ní nepatří. Je jasné, že většina mužů s tímto příjmením je navzájem příbuzná."

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci zmapovali genom ženy

Nizozemským vědcům se jako prvním na světě podařilo zcela zmapovat genom ženy, tedy rozkrýt všechny její geny. Oznámilo to lékařské univerzitní středisko...

Soud zbavil muže otcovství po 19 letech

Okresní soud v Hodoníně v úterý rozhodl, že Karel Nesvadba není otcem osmnáctileté Moniky Nesvadbové. Přestože je verdikt podložen testy DNA, předcházel...

Výběr článků

Načítám