Hlavní obsah

Cizím zaviněním se ocitla na vozíku. Bojovnice Lenka teď vystoupí s Maršálkem ve StarDance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu odvysílá Česká televize další díl taneční show StarDance, tentokrát však bude v mnohém speciální. Nejenže žádný z účastníků soutěž neopustí, ale také se na parketě předvedou klienti Centra Paraple, pro které se bude celý večer vybírat finanční podpora. Jednou z účastnic charitativního dílu je také Lenka Brisudová, která vystoupí s Josefem Maršálkem. O svém příběhu i přípravách se rozpovídala před kamerou Novinek.

Příběh Lenky na vozíkuVideo: Novinky

 
Článek

„Ve třiatřiceti letech se mi při cestě do práce stala autonehoda. Jako spolujezdkyně jsem utrpěla frakturu krčního obratle a od té doby jsem na vozíku. Mám ochrnuté nejen nohy, ale i ruce,“ svěřila se Lenka Brisudová.

Lenka tehdy pracovala jako instrumentářka na operačním sále. „Měla jsem paradoxně instrumentovat svou první frakturu krční páteře. To je víc než symbolické,“ konstatovala.

Jejím velkým životním přáním bylo i přes svůj hendikep vychovat syna Adama. „V době mého úrazu mu byly čtyři roky a dětství tím samozřejmě měl ovlivněné.“

Foto: archiv Lenky Brisudové

Lenka před úrazem pracovala jako instrumentářka na sále

„Život se mi tehdy otočil ne o sto osmdesát, ale o tisíc stupňů. Jsem šťastná, že si každý den dokážu najít nějakou malou radost, že zvládám žít s hendikepem tak, jak to zvládám,“ dodala usměvavá Lenka.

Její životní optimismus ji dostal až do charitativního dílu taneční soutěže. „Letos v červnu mi zavolal ředitel Centra Paraple David Lukeš, jestli bych měla zájem stát se tváří Centra a tímto ho podpořit. Takže jsem bez rozmyslu reagovala: ‚Co? Ano!‘,“ prozradila s tím, že její první myšlenka byla: „Bože, co si vezmu na sebe? Já si musím koupit šaty od Blanky Matragi.“

Ve sladkém bezpečí u Josefa Maršálka

Lenka před naší kamerou také přiznala, že jejím tajným přáním bylo tančit právě s cukrářem Josefem Maršálkem. „To přání se mi splnilo. Minulý týden nevypadl a jsem za to velmi ráda. Cítím se u Josífka a Adriany ve sladkém bezpečí.“

OBRAZEM: StarDance? Josef Maršálek a Adriana Mašková vsadí na chválu, waltz a tango

Kultura

Trojice se seznámila hned po posledním díle v neděli. „Od té doby společně trénujeme každý den čtyři hodiny. Nesmíme ale opomenout i přípravy okolo. Než tam dojedeme, než se nachystáme, než usedneme do vozíku, není to tedy jen o čtyřech, ale třeba deseti hodinách,“ vysvětlila.

Foto: Novinky

Lenka se svými tanečníky Adrianou Maškovou a Josefem Maršálkem

Tanečníci navíc mohou zasahovat do choreografie a říkat, zda jim jednotlivé části vystoupení jsou či nejsou příjemné. „Nemám aktivní břišní svalstvo a ruce mám také slabé, takže jsme se museli vzájemně nacítit. Byť to nevypadá, mohla bych třeba vypadnout z vozíku, ale s tou správnou oporou můžeme střihnout i otočky,“ nastínila, co trio v sobotu převede.

Jedním z důvodů, proč se Lenka rozhodla jít s „kůží na trh“, je rozšíření povědomí o existenci Centra Paraple a možnostech, které nabízí.

Foto: archiv Lenky Brisudové

Lenka si život užívá i přes svůj hendikep

„Nechci ani tak nabádat k opatrnosti, to bychom se nemohli hnout z domu, spíš když se něco takového stane, tak je tady Centrum Paraple. To nám může pomoci a po zbytek života nás podporuje. Proto jsem dala všanc svou tvář se svým příběhem, aby Centrum Paraple i nadále fungovalo a bylo víc takových center,“ řekla Novinkám.

29 let pomoci

Centrum Paraple funguje již 29 let. „Pracujeme s lidmi nad 15 let věku s náhle vzniklým poraněním míchy. Může být způsobeno úrazem nebo nemocí,“ uvedl ředitel Centra Paraple David Lukeš a doplnil, že jejich hlavním cílem je životní změna. „Tvoříme jakéhosi průvodce životem. Ukazujeme klientům pestrou paletu možností, je to ale hodně o tom, aby se sami zapojovali.“

Foto: Novinky

Lenka s dalšími účastníky sobotního charitativního dílu StarDance pro Centrum Paraple

Paraple funguje ambulantně po celé zemi, rehabilitační centrum se nachází v Praze 10. „Lidé sem přijíždějí na sociálně-rehabilitační pobyt. To je naše nejdůležitější služba. Během tří týdnů se snaží dostat k cíli, který si stanoví. Dost často to bývá osamostatnění se a náš tým se k tomu snaží pomoci,“ dodal ředitel.

Podpořit Centrum Paraple budete moci během sobotního přenosu StarDance od 20:00 na ČT 1, a to pomocí dárcovských SMS zpráv i zasíláním darů na sbírkový účet. Veškeré možnosti podpory najdete případně už teď na webových stránkách Centra Paraple.

Po prasknutí aorty zůstala na vozíku. Přes svůj hendikep zdravotní sestra a matka pěti dětí opět pracuje

Zdraví

V charitativním díle StarDance bodoval Verner. Na Paraple se vybralo nejvíce v historii

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám