Hlavní obsah

Začíná ruská liga s nejdražším cizincem Jarošíkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nová éra čeká ruský klubový fotbal v nadcházející sezóně, jež se o víkendu naplno rozběhne prvním ligovým kolem. Ruská Premier liga je očekávána s velkým napětím, protože během zimy prošly kluby velkou proměnou a nikdo si nedovolí odhadnout sílu většiny z nich. Výrazné zastoupení bude mít i český fotbal, na soupiskách je devět hráčů a dva trenéři.

Foto: Stanislava Dvořáková

Dekorace na stůl i do bytu si mohli návštěvníci zakoupit na velikonočním jarmarku.

Článek

Miliony dolarů zcela pozměnily léty ustálená pravidla a vedení profesionální soutěže by rádo přiblížilo její úroveň západoevropským ligám.

Pokud by se ruský fotbal měřil jen množstvím peněz, pak by měl srovnání už nyní. Odborníci spočítali, že během sezóny klubovými pokladnami proteče 200 milionů dolarů, a ruská média to dala do souvislosti s Nizozemskem, kde předloňská liga přinesla obrat 235 milionů, Portugalskem (127), Dánskem, Švédskem a Norskem (65 milionů).

Není divu, že se v Rusku děly během zimní přestávky velké věci. Mnoho klubů ve snaze přilákat do země kvalitu hledalo nejen v České republice, ale už tradičně také v Brazílii, nově v Maroku, Švédsku a překvapivě také v Itálii.

Jarošíka nikdo nepřekonal

Nebylo týdne, aby ruská média nepřinesla aktualizovaný žebříček nejdražších hráčů, ale sparťana Jiřího Jarošíka už nikdo nepřekonal. CSKA Moskva ho koupil za 3,7 milionu dolarů a předčil sumu, kterou museli vynaložit funkcionáři Samary za příchod Brazilce Souzy (3,5 milionu). Za pátý nejdražší přestup je označován příchod Pavla Mareše do Zenitu Petrohrad (jeden milion dolarů).

Otázkou zůstává, co změny udělají se sílou jednotlivých klubů. Velké prostředky totiž nevynakládaly pouze dříve nejbohatší kluby. Mohutně sice již tradičně posiloval Spartak Moskva, dříve neporazitelný šampión, ale i mnoho provinčních klubů včetně nováčků.

Ruská nejvyšší soutěž je po vzoru některých západoevropských lig řízena samostatně, odděleně od svazových orgánů. A její představitelé dělají všechno pro to, aby se obvyklým podmínkám v jiných částech Evropy vyrovnala i jinak. Od letošního roku se proto začal hrát Superpohár, v němž v sobotu Lokomotiv porazil CSKA, a bude se hrát premiérový ročník Poháru Premier ligy.

Šest klubů je z Moskvy

Očekává se velký zájem fanoušků, a pokud se potvrdí odhady, průměrné návštěvy by se mohly pohybovat okolo dvaceti tisíc diváků. Hlad je i po televizních přenosech, a tak liga uzavřela čtyřletou smlouvu se stanicí Rossija. Její lukrativnost (čtyři miliony dolarů ročně) se sice zatím nedá srovnávat se západní Evropou, ale lepší časy by měly ještě přijít.

Ruská liga zahájí o víkendu svůj dvanáctý ročník, přičemž z jedenácti odehraných získal devět titulů Spartak Moskva. V roce 1995 dominoval Vladikavkaz, loni poprvé zvítězil Lokomotiv Moskva. Hraje se systémem jaro - podzim s minimální letní pauzou. Zpočátku v lize startovalo dvacet účastníků, poté třikrát osmnáct, ale nyní se ustálil počet na šestnácti klubech, z nichž šest sídlí v Moskvě.

V posledních dvou letech ruskou ligu hráli Erich Brabec s Martinem Hyským v dresu Dynama Moskva, ovšem Hyský už z kádru vypadl. Letos se k Brabcovi připojí početná skupina krajanů. V Moskvě se bude potkávat s Jarošíkem (CSKA), v Petrohradu, trénovaném Vlastimilem Petrželou, působí vedle Mareše také Martin Horák, Radek Šírl a Lukáš Hartig. Do Kazaně se vydali Jiří Novotný a Tomáš Čížek, do Jaroslavle zamířil slávista Tomáš Kuchař. Výčet Čechů uzavírá Vladimír Borovička, který je v Petrohradu jedním z Petrželových asistentů.

Atraktivní souboj s českou příchutí

Hned první víkendové kolo slibuje pro české barvy atraktivní duel CSKA - Kazaň, v němž se mohou předvést hned tři krajané.

O první zápas je v ruské metropoli velký zájem, který ještě zvýšila zpráva, že padesát procent akcií movitého armádního klubu, jehož rozpočet letos údajně dosáhne 30 milionů dolarů, hodlá koupit Roman Abramovič, jeden z nejbohatších ruských oligarchů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám