Hlavní obsah

Vzkříšené Pardubice chtějí dobýt i Eden

Novinky, Martin Kézr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pardubice fantastickým obratem pátého utkání zamotaly finále, a tak nejvyšší hokejová soutěž v Česku ještě nemá vítěze. Slavia však zůstává o krok blíž titulu, navíc hraje úterní šestý zápas série doma a druhý mečbol nechce za žádnou cenu promarnit. "Šance na první klubové zlato a navíc před vlastním publikem? To nesmíme propásnout," burcuje kouč Vladimír Růžička.

Foto: Oldřich Vacek

Plakát akce

Článek

Pak se jen krátce vrací k nedělní zmařené příležitosti ukončit cestu za vysněným titulem už v Pardubicích. "Utkání jsme v 50. minutě za stavu 3:1 měli dotáhnout do vítězného konce. Jenže hráči trošku přestali bruslit a možná až moc bránili výsledek, což přispělo k aktivitě soupeře, který hrál vabank."

Psychologická válka

Pardubice nejenže srovnaly takřka beznadějný stav, ale daly v prodloužení i vítězný gól a po úniku z hrobníkovy lopaty se cítí psychicky hodně silné. "Začali jsme dohrávat hráče a dali do toho víc srdce," vysvětluje pardubické zmrtvýchvstání kapitán Otakar Janecký. "Určitě soupeři ztracený dvoubrankový náskok nahlodá psychiku, to nemohou popřít. My můžeme být určitě klidnější a potřetí snad na Slavii neprohrajeme," rozpoutává psychologickou válku trenér Miloš Říha.

Pardubičtí v pátém utkání zdramatizovali finálovou sérii a na led pršely perníčky.

Pardubicím uchová naději na titul po devíti letech jedině vítězství na pražském ledě. "Teď se musejí bát slávisté, že pokud neuspějí, dojde na nevyzpytatelný sedmý zápas v Pardubicích a u nás by to měli moc, moc těžké," tvrdí Říha. "Nůž v zádech rozhodně necítíme. Vyhrát přeci musejí oni, pod tlakem zůstaly Pardubice," namítá Růžička. "Naši hráči jsou nažhaveni vyhrát třikrát za sebou tak, jak se to povedlo Slavii. Teď máme za cíl dobýt Eden," chce mít poslední slovo Říha, jenž věří, že jeho tým napodobí Zlín, který loni ve čtvrtfinále proti Znojmu dokázal otočit nepříznivý stav 1:3 na zápasy a sérii vyhrát.

Říha věří v morální sílu

Slávisté včera na ledě při tréninku pobyli jen zhruba půl hodinky a evidentně se snažili zahnat vzpomínku na nedělní pozdní večer, kdy seděli sklesle v šatně a nevěřícně kroutili hlavami, proč téměř vyhraný pátý finálový zápas ztratili. Již připravené lahve šampaňského se rychle schovávaly. "Snažíme se dostat z mužstva smutek a naladit ho pozitivně. Porazit Pardubice čtyřikrát za sebou by byl heroický výkon, prostě se to nepovedlo. Je to pryč a teď už se plně soustředíme na další zápas. V hokeji se podobné věci stávají," uvažuje Růžička.

Pardubický celek se zdál být v pondělní přípravě uvolněnější. "Trénink jsme pojali volnější formou, šlo spíš o regeneraci a zábavu, abychom mužstvo správně nabudili na šestý zápas," líčí Říha. Už jsme v letošním play-off prošli řadou krizových momentů, ale pevně věřím, že ještě uvidíme dva zápasy, ve kterých dokážeme zvítězit. S takovou morální silou, jakou mužstvo předvedlo v závěru nedělního utkání, dokážeme veliké věci," doplňuje pardubický kouč.

Sýkora tajným trumfem?

Obě mužstva by ráda do šestého zápasu nasadila dosud zraněné nejlepší střelce. "Blažkova zablokovaná krční páteř je už celkem v pořádku, byl s námi normálně na ledě a chtěl by zkusit hrát," prozrazuje Říha.

"Supovo koleno už není tolik oteklé, po konzultaci s lékařem se může objevit na ledě," prozrazuje Růžička. Tajným trumfem Pardubic by mohl být návrat obránce Michal Sýkory po třech týdnech. "Jen on ví, jak na tom je. Jestli si s ortézou, která mu zpevňuje poraněné kolenní vazy, už může dovolit nastoupit," tvrdí Říha.

JAK NA TOM JSOU...

SLAVIA

Krátoška s poraněným ramenem chybí, Supa koleno už tak nebolí, chtěl by hrát.

PARDUBICE

Divíšek s bolavou nohou hrát nemůže, Blažka páteř netrápí a zřejmě to zkusí.

Reklama

Související články

Pardubicím stačila jediná trefa

Jediná branka obránce Petra Mudrocha rozhodla o vítězství Pardubic nad Slavií 1:0 v úvodním finálovém utkání hokejové extraligy. Brankář Adam Svoboda...

Drama ukončil Kolařík

Gólem obránce Kolaříka v sedmé minutě prodloužení porazili hokejisté Slavie ve třetím finále extraligy Pardubice 5:4. Ani 42 zákroků brankáře Svobody...

Výběr článků

Načítám