Hlavní obsah

V Anglii pískají lepší sudí, tvrdí bek West Hamu Řepka

Novinky, Karel Felt
PRAHA

Na prvoligové arbitry se snesla po prvních čtyřech kolech obrovská kritika. Za vzor jim mnozí dávají jejich anglické kolegy. O zkušenostech s nimi hovořil pro Právo Tomáš Řepka z West Hamu United, který v druhé nejvyšší soutěži zahájil boj o návrat mezi elitu.

Foto: ZOO Olomouc
Článek

"Sleduji na satelitu pravidelně zápasy Gambrinus ligy, čtu na internetu české noviny, telefonuji s přáteli, takže jsem v obraze. Musím říct, že mnohé chyby, k nimiž v Gamrinus lize došlo, by se v anglické Premier League nemohly stát. Sudí jsou pod obrovskou kontrolou klubů, médií, diváků. Na stadiónech je sleduje spousta kamer, nemají za co chybu skrýt. Odhalí je i počítačové grafické systémy," řekl Řepka.

"Když tedy odmávají ofsajd, tak je a hotovo. Za chyby totiž tvrdě platí. Jsou také nekompromisní. Mají jednotný metr. Když někdo například postaví třeba zeď sedm metrů od míče, klidně ho posunou o ty dva metry nebo i víc blíže k bráně, pak posunou zeď, v níž padne i žlutá a každý si to příště rozmyslí. Tvrdě trestají záludnosti. Udělají také chybu, ale neovlivňují zápasy, to by byl jejich konec. Pravda je, že ve druhé nejvyšší soutěži pískají úzkostlivěji, aby ztratili za chyby co nejméně v bodovém systému a měli šanci postoupit mezi profesionály do nejvyšší soutěže," zdůraznil český fotbalista.

Reklama

Související články

Hodnocení rozhodčích budou pro fanoušky tabu

Známky fotbalových rozhodčích za výkony v první a druhé lize už nebudou zveřejňovány. Vyplývá to z nových pravidel, které před startem nového ligového ročníku...

Výběr článků

Načítám