Hlavní obsah

Úvodní etapu Kyperské rallye vyhrál Grönholm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIMASSOL

Fin Marcus Grönholm vstoupil na Kypru nejlépe do sedmého podniku MS v rallye. Po první etapě má před druhým krajanem Rovanperäm, který soutěž vedl po třech rychlostních zkouškách, necelých 7 sekund. Didier Auriol je s octavií průběžně třináctý, jeho kolega z týmu Škoda Motorsport Gardemeister figuruje na 15. místě.

Foto: OZC Zlaté jablko
Článek

Auriol se při derniéře soutěžní octavie blýskl třetím místem v úvodní erzetě, během dne ale nabíral stále větší ztrátu na čelo závodu. Ze třinácté pozice má od vedoucího Grönholma odstup téměř dvě a půl minuty.

Vstup do soutěže se příliš nevyvedl Tonimu Gardemeisterovi, který jel od začátku ve druhé desítce a první etapu ukončil se ztrátou necelých tří minut.

Fin Harri Rovanperä byl nejrychlejší ve třech úvodních rychlostních zkouškách, v závěrečné čtvrté ovšem zajel až sedmý čas a průběžné pořadí se měnilo.

Ze třetího místa se vyhoupl nahoru jeho krajan a kolega z továrního týmu Peugeot Grönholm. Na průběžné třetí místo se naopak po zaváhání Francouze Panizziho s peugeotem dostal Nor Petter Solberg se subaru.

Problémy favoritů

Poslední dvě erzety přinesly technické problémy některým favoritům. Tommi Mäkinen musel zastavit na čtyři minuty kvůli poruše řízení a klesl až na 19. místo.

Vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu Richard Burns, kterého už dopoledne postihl defekt, měl tentokrát problémy s hydraulikou, diferenciálem a převodovkou. Hydraulika zlobila i vítěze Rallye Akropolis Estonce Markka Märtina.

V sobotní druhé etapě čeká na jezdce dalších osm rychlostních zkoušek, v závěrečné nedělní pak ještě šest.

Kyperská rallye po 1. etapě:
4 rychlostní zkoušky
1. Grönholm (Fin./Peugeot)1:28:49,8 hod.
2. Rovanperä (Fin./Peugeot)+6,8
3. Solberg (Nor./Subaru)+10,3
4. Panizzi (Fr./Peugeot)+13,9
5. Loeb (Fr./Citroën)+40,4
6. C. McRae (Brit./Citroën)+55,7
7. Märtin (Est./Ford)+1:22,3
8. Burns (Brit./Peugeot)+1:31,2
9. Sainz (Šp./Citroën)+1:33,2
10. Loix (Bel./Hyundai)+2:02,0
...
13. Auriol (Fr./Škoda)+2:27,3
15. Gardemeister (Fin./Škoda)+2:53,2

Související články

Octavia dává sbohem MS v rallye

V roce 1999 vyjela Škoda Octavia WRC poprvé do mistrovství světa v rallye. Tenkrát v podstatě do Rallye Monte Carlo ani neodstartovala. Právě začínající...

Premiérový start Fabie WRC se kvapem blíží

Dlouho očekávané datum premiérového startu sportovní novinky mladoboleslavské škodovky je již známo. Fabia WRC, která si odbyla světovou premiéru na ženevském...

Výběr článků

Načítám