Hlavní obsah

Tatarský fotbalový chán Novotný jezdí i stopem

Novinky, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ruská fotbalová liga je v polovině a její nováček a příjemné překvapení Rubinu Kazaň přijel za přípravou do Prahy. Přivezl s sebou i svého nejlepšího střelce, největší zimní oporu Jiřího Novotného. Do sítě soupeřů už se trefil šestkrát, i když drží střed obrany reprezentanta Tatarstánu.

Foto: Radek Blažek

Vyhlášení výsledků kategorie K1Ž mladší žákyně

Článek

"Všechno to bylo po standardních situacích," pravil skromně a po několikáté zdůraznil, že žádným kanonýrem není... " V jednom ligovém ročníku jsem v dresu Sparty dokonce vstřelil osm branek, takže mám ještě co dohánět."

Zařizoval Prahu

Novotný, který do Kazaně odešel v zimě se sparťanským spoluhráčem Tomášem Čížkem, měl prsty i v příjezdu Rubinu do Prahy. "Trenér mě požádal, jestli bych nezařídil v Praze soustředění. Obrátil jsem se na vedení Sparty, které mi pomohlo. Bydlíme v hotelu Praha a trénujeme na Strahově. Stihl jsem se několikrát zastavit i doma," řekl na vysvětlenou.

Kazaňský tým je v Česku maximálně spokojený. Nabírá síly do druhé poloviny soutěže. Zatím v klubu vládne spokojenost s umístěním. S výkony už to tak slavné není. "My hrajeme úplně jinak doma a venku. V Kazani bodujeme a porážíme i favority, ale na hřištích soupeřů jsme poloviční, nedokážeme vyhrávat, i když kvalita mužstvu nechybí. Jenže problém je v nezkušenosti. Jen tři hráči mají zkušenosti s nejvyšší soutěže a to se projeví právě venku. Naše výkony jsou příliš bojácné. Tohle bude náš nesmírně důležitý úkol. Zbavit se ostychu a bodovat venku," hledal vysvětlení pro mnohé zbytečné porážky na hřištích soupeřů.

Teď už nás znají

Rubin byl pro soupeře velkou neznámou. Navíc prostředí v Kazani je pořádně bouřlivé. Inu, Tatarstán. "Těžili jsme z podpory a neznalosti soupeřů. Jenže teď už nás znají a dají si na nás pozor nejen venku, ale jinak proti nám budou hrát i v Kazani. To může být nebezpečné. Když udržíme střed tabulky, určitě bude panovat spokojenost. Máme to sice blízko k příčkám, zaručujícím účast v evropských pohárech, ale nejsme ani daleko od míst, na nichž už se bojuje o ligové bytí či nebytí. Druhá polovina sezóny bude opravdu hodně těžká," nemaloval si nejbližší fotbalovou budoucnost přehnaně růžovými barvami, ale zdůraznil, že on je optimista.

Rubin hraje s třemi obránci v řadě, čtyřčlennou středovou řadou, dvěma podhrotovými hráči a jedním vysunutým útočníkem. Na pravé straně té dvojice vpředu hraje Tomáš Čížek. My zezadu se dopředu nehrneme, jen při standardních situacích a při těch je znát, že jsme s Tomášem spolu něco odehráli. Těžím při zakončení z jeho centrů, on ví, co potřebuji," nabídl pohled na herní systém týmu Novotný.

Kupuje si filmy s českými titulky

S tím, že by se za ním rodina odstěhovala do Kazaně nepočítá. "Budou u mne o prázdninách, ale koncem srpna se vrátí do Prahy. Dcera Nikola chodí na francouzské lyceum, bylo by to komplikované. Zbývá mi ještě rok a půl a v Kazani se to rozhodně dá vydržet. Ale kdybych dostal nabídku na prodloužení, nevím. Spíš bych se vrátil, ale nikdy neříkám nikdy. Není tajemství, že tu mám kvalitní finanční podmínky," pravil. Za rok by si tu měl podle neoficiálních informací vydělat patnáct miliónů korun.

Ruský tisk píše o Novotném jako o tatarském chánovi. On sám se jím necítí. "Pro mne je podstatné, aby se dařilo mužstvu. Osobní úspěchy jsou vedlejší. Jestliže se mi vede a pomáhá to mužstvu, je to jen dobře," odmítl slávu čtrnáctinásobný český šampión. V Kazani má třípokojový byt, ale žádné auto...

"To nepotřebuji, všude je blízko. Auto si pořídil Čížek, takže jezdím s ním nebo taxíkem. Občas si stopnu auto na ulici, vyjde to levněji než taxi a řidiči rádi zastaví. Volného času moc není. Večery trávím doma. Kupuji si tu hlavně DVD s filmy, které mají české titulky. Dívám se na to, nač mám zrovna náladu. Jinak si čtu na internetu noviny, nebo telefonuji domů. Účty jsou obrovské, ale cítím se mnohem blíž rodině."

Související témata:

Související články

Poprvé doma a gól, liboval si Novotný

V úvodním kole ruské fotbalové ligy prohrála Kazaň s moskevským CSKA vysoko 0:4, dvě branky navíc vstřelil jeho kamarád ze Sparty Jiří Jarošík....

Výběr článků

Načítám