Hlavní obsah

RETRO HOKEJ: Švýcarská skoropohádka aneb tohle není sport jen šesti zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní hokejové mistrovství světa je v lotyšské Rize a finském Tampere v plném proudu. Novinky.cz pro vás připravují retro seriál, který vám každý den připomene, co se stalo před lety na šampionátech.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Zklamaní hokejisté Švýcarska po finálové prohře se Švédy před pěti lety v Kodani.

Reklama

Článek

Když na probíhající mistrovství dorazil z NHL se zpožděním hvězdný švýcarský útočník Kevin Fiala, prohlásil s chutí: „Chci týmu pomoct, pořád jsme ještě nevyhráli zlato…“ Je to tak, švýcarská reprezentace se prokousává mezi úzkou hokejovou elitu, ale na vrchol zatím nevystoupala.

Blízko k šokujícímu titulu byla už v roce 2013, tehdy zázrak ze země helvétského kříže zastavilo Švédsko. A stejně tomu tak bylo i o pět let později 20. května 2018 v Kodani, tentokrát už byli Švýcaři od zlata jen malinký krůček. A nechyběl u toho ani Fiala, útočník s českými kořeny.

Málem ani nepostoupili ze skupiny

Rok 2018 ukázal, že hokej už dávno není sport šesti zemí. Na olympiádě v Pchjongčchangu zazářili stříbrem Němci, kteří málem obrali o triumf i Rusko. A další pohádku outsidera rozepsalo v květnu Švýcarsko.

Přitom málem ani nepostoupilo ze základní skupiny. Elitní týmy včetně Čechů porazit nedokázalo, Rakušany zdolalo až v prodloužení, ale vydřelo čtvrtou příčku o bod na úkor Slovenska. A tak šlo do vyřazovacích bojů z nejtěžší pozice.

Tým kolem Fialy, Romana Josiho, Nino Niederreitera, Timo Meiera a se zdí jménem Leonardo Genoni v brance našel formu v pravý čas. Výsledky 3:2 šokoval ve čtvrtfinále Finsko a v semifinále Kanadu i s legendárním Connorem McDavidem, který od té doby zatím na další šampionát nepřijel.

„Udělal letos v NHL 108 bodů, ale my jsme makali jako tým, úplně všichni! Blokovali jsme střely a pomáhali jeden druhému. A bylo neuvěřitelné, co všechno pochytal Genoni,“ nechápal tehdy útočník Fiala skalp javorových listů.

Švýcaři ve finále toužili po odplatě. V roce 2013 schytali se Švédy v duelu o zlato porážku 1:5, ale tentokrát byli víc než vyrovnaným soupeřem, který v zápase dokonce dvakrát vedl. Ačkoliv se vyprodaná kodaňská Royal Arena zabarvila z většiny dožluta, o atmosféru se starali především fanatičtí švýcarští fanoušci.

Rozhodly až nájezdy

„Hopp Schwiiz, hopp Schwiiz,“ rozléhalo se arénou, když Švýcary poslal do vedení 2:1 Timo Meier. Švédsko však srovnalo a finále se protáhlo do pozdních večerních hodin. Ve dvacetiminutovém prodloužení gól nepadl a na řadu přišly samostatné nájezdy. Krutý způsob, jak rozhodnout o titulu mistrů světa.

Také v dovednostní soutěži bylo Švýcarsko o krok napřed, ale Tre Kronor předvedli další otočku. Filip Forsberg navázal na svého jmenovce Petera a stal se dalším slavným nájezdovým hrdinou.

Ohromně smutní, ale i hrdí Švýcaři skousávali další finálovou prohru. „Jsem fakt hodně pyšný. Hráli jsme srdcem. Nás hokej stoupá, ušli jsme dlouhou cestu. Musíme ale dál pracovat a zlepšovat se,“ říkal zklamaný Meier se stříbrnou medailí na krku.

A reprezentace alpské země se opravdu dál zlepšuje, což se snaží ukázat i letos. Třeba znovu po pěti letech nastal čas na medailovou pochoutku. Tentokrát nemusí zůstat jen u stříbra…

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám