Hlavní obsah

RETRO HOKEJ: Hadamczikův tah s Irglem zařídil postup přes Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z letošního hokejového mistrovství světa v lotyšské Rize a finském Tampere čas odkrojil už týden. Novinky.cz pro vás ale připravují retro seriál, který vám každý den připomene, co se stalo před lety na šampionátech.

Foto: Alexandr Zemljaničenko, ČTK/AP

Zbyněk Irgl (vlevo) slaví s Janem Hejdou gól do ruské sítě ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize v roce 2006

Reklama

Článek

Když Zbyněk Irgl přiletěl na svůj první světový šampionát do Rigy, pomáhal jako nováček masérům a kustodům s nakládáním bagáže. 18. května 2006 ale technicky zdatný šikula poslal domů největší favority turnaje Rusy, které nezachránilo ani hvězdné spřežení Alexandr Ovečkin, Jevgenij Malkin.

Bylo to jedno z nejdramatičtějších čtvrtfinále v české hokejové historii. Tým kouče Aloise Hadamczika, jemuž se před MS omluvilo 26 hráčů, v něm ukázal nekonečnou odolnost a vnitřní sílu. Zápas ozdobil jedním z životních výkonů i brankář Milan Hnilička, na kterého se přitom v průběhu turnaje snášela častá kritika. Několik podivných gólů a úspěšnost zákroků pod 88 procent ale onoho památného dne český gólman hodil za hlavu.

Ruská mašina srovnávala

„Ta první třetina, to byl fofr! Myslím, že za celou sezonu jsem nečelil tak útočnému týmu,“ odfrknul si Hnilička, kterého už ve třetí minutě překonal Ovečkin hrající s tmavým plexisklem. Češi ale šťastně ustáli několik dalších ošemetných situací a vycítili šanci. Hadamczik o pauze hráčům hustil do hlavy, že právě tohle je chvíle, kdy je potřeba udeřit. A přesně to také Tomáš Kaberle v přesilovce udělal.

Hra se vyrovnala a z množství českých šancí se pak ve třetí třetině ujala rána Jaroslava Hlinky i dorážka Patrika Štefana. Jenže ruská mašina pokaždé srovnala. Na 3:3 při power play a v tu chvíli Hnilička zapochyboval, zda to tentokrát vyjde. „Teď to bude peklo,“ obával se i Hadamczik.

S postupujícími minutami prodloužení ale českému trenérovi čím dál víc vrtalo v hlavě, že při šikovnosti ruských útočníků by nájezdy nemusely dopadnout dobře. Podíval se pod sebe a spatřil číslo 24 a jmenovku Irgl.

„Zbyňa byl z toho trochu vykulený, protože předtím 12 minut seděl. Ale věděl, že ho potřebujeme,“ líčil Hadamczik, který v klíčové chvíli poslal nováčka na led s Davidem Výborným, jenž hrál životní turnaj a zrežíroval i rozhodující akci zápasu.

Výborný věděl, co udělá

„Věděl jsem, že buly budu hrát dopředu a hodím to Zbyňovi před prázdnou branku,“ neměl pochybnosti Výborný. Jak řekl, tak udělal. Jenomže Irgl byl z ideálního scénáře tak zaskočený, že si puk zasekl a ruský gólman Sokolov ho stačil vybruslit. Naštěstí panika trvala jen krátce, útočník si mazaně přehodil puk na bekhend a šoupnul ho ke vzdálenější tyči. Hotovo dvacet!

Ruští fanoušci i hráči ve ztichlé hale nevěřícně pozorovali juchání skupiny českých vítězů, v jejímž středu se mačkal nečekaný hrdina. Irglovo zakončení tehdy ocenil i kanadský teenager Sidney Crosby.

Před turnajem tomu věřil málokdo, ale Češi i v Rize našli způsob, jak zase vystoupat na stupně (po Rusech ve čtvrtfinále přešli přes Finy v semifinále, zastavili je až Švédové ve finále). Stříbrné medaile měly nejen pro Hadamczika zlatou patinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám